Vivobarefoot Stealth II Winterproof: téli vízálló minimalista futócipő

A tél beköszöntével új futócipőre lett szükségem és a választásom a Vivobarefoot Stealth II Winterproof minimalista lábbelijére esett.

Immáron két éve használom a Vivobarefoot cipőit és szinte tökéletesen beváltak. Ezen felül az idei tavaszi-nyári-őszi szezont egyetlen pár Stealth cipőben szaladtam végig, amiből 2100 kilométert sikerült kicsikarnom. Hétköznapi életemhez és túráimhoz is egy Stealth-et használtam, teljes megelégedéssel.

Ezek alapján nem sok értelme lett volna váltani, viszont szükségem volt egy olyan párra, amelyik az esős, latyakos, záporokkal tűzdelt angliai téli időjárással megbirkózik. Itt jött képbe a Stealth téli verziója, ami a találó Winterproof — “télálló” — nevet kapta.

Habár jobb szeretek a futócipőimről pár hónap nyüstölés után írni, most kár lenne húzni az időt, hiszen egy ilyen cipőt télen visel az ember. Azért elvittem egy tesztkörre, hogy mégis legyen fogalmam arról, hogyan szerepel futás közben.

Stealth II

A Stealth II a pár éve megjelent Stealth utódja, mely valamikor az idei év közepén tűnt fel a gyártó kínálatában. Első ránézésre csak az eltérő színezése észrevehető, aztán komolyabban megfigyelve… hát nem igazán látni eltérő különbséget.

Valószínűleg apró finomításokról lehet szó, mint például egy kicsit eltérő anyaghasználat vagy pár centivel rövidebb-hosszabb fűző, illetve egy kicsit másabb talpbetét. Ezek szerintem annyira aprók, hogy érzésre nem lehet különbséget tenni a régi és az új modell között.

Talán a hátsórész dőlésszöge egy kicsit enyhébb a Stealth II esetében, így ezeknél nem érzem, hogy súrolná az Achilles-ínamat.

Winterproof

Ez a nem hivatalos angol szó, amely a waterproof — vízálló — módosításából jött létre, jelzi, hogy a Stealth II téli kiadásáról van szó.

Ez három dologban különbözik a melegebb évszakokhoz készített modellhez képest:

  • egyedi színezés
  • víztaszító felsőrész
  • hőszigetelő talpbetét

Kinézet

Ez az ami elsőre mindenkinek fel fog tűnni. A Vivobarefoot az idén kezdte két alapszínnel festeni cipőit, kezdve az Evo Pure termékvonallal. A Stealth cipőknél ez a téli kiadás az első, ami két színt kombinál össze: a sötétkéket és a narancssárgát. Ehhez jön még egy fehér csík a felsőrész és a talp között, ami erős kontrasztban áll a fekete talppal és fűzővel.

Ami engem illet nem nagyon érdekel a cipő színe — legalábbis amíg nem rózsaszínű, rajta Hello Kitty cicákkal, kezükben kis lila virágokkal —, amúgy se látom futás közben és ennél fontosabb dolgok is vannak ennél. Ellenben süt róla a minőség, ez nem valami giccses tiritarka hulladék.

A feltűnően rikítósárga Evo Lite és zöldessárga Stealth cipőim után ez határozottan visszafogott színezés, habár ezt is alaposan megbámulja mindenki a lábamon.

Víztaszító felsőrész

A víztaszító réteggel bevont felsőrész nem teszi teljes mértékben vízállóvá ezeket a cipőket, inkább egy köztes megoldás a vízállóság és a szellőzés között.

Első nekifutásra egy másik cipő, a Trail Freak II Waterproof megvásárlása is felmerült bennem, de a legtöbben panaszkodtak rá, hogy a vízállóság miatt annyira szigetel, mintha egy műanyagzacskót húzna a lábára az ember. Így maradtam a Stealth-nél, amúgy is van egy még használható állapotban levő Neo Trail-em az igazán vad időjáráshoz vagy terephez.

Első futásom során feltűnt, hogy kicsit keményebb az orrész felső része a nyári modellhez képest, kevésbé hajlékony és nagyon enyhén nyomta a lábfejem tetejét. Pár kilométer szaladás után viszont ez a kellemetlen érzés eltűnt és a cipőn is látszott, hogy másképpen hajlik a lépéseimnél, mint az első percekben tette. Sikerült hamar betörni.

Vivobarefoot Stealth II Winterproof: felsőrész és talp
Vivobarefoot Stealth II Winterproof: felsőrész és talp

Az egyetlen dolog ami aggodalomra ad okot, hogy ha bárhol is megreped vagy elszakad a felsőrész akkor az sokkal zavaróbb lesz, mint a nyári verzió esetében, hiszen ott a víz nyílt utat talál magának. Csak remélni tudom, hogy a Vivobarefoot jó munkát végzett és nem fog a felsőrész elszakadni vagy elválni a talptól a kényesebb pontoknál — például a lábpárna körül.

Más érdemben nem változott a felsőrész, így nem ismétlem magam, részletekért ajánlom a korábbi Stealth-es bejegyzéseket.

Hőszigetelő talpbetét

A téli verzió másfajta talpbetétet kapott, mint a nyári. Anyaga jóval tömörebb, súlya nagyobb és merevebb is egy fokkal. A színe is talál a cipőéhez, és habár ez szinte senkit nem érdekel, egy prémium kategóriába sorolt futócipőnél jól teszik, hogy az ilyen apróságokra is odafigyelnek.

Vivobarefoot Stealth II Winterproof: talpbetét
Vivobarefoot Stealth II Winterproof: talpbetét

Azonos talpbetétekkel rendelkezik a Ra II Canvas Winterproof hétköznapi cipő is, így erről már van bővebb tapasztalatom. Ez a talpbetét megfelelően tette a dolgát, azaz melegen tartotta a talpam.

Csodákat azért ne várjunk tőle, hiszen egy 3 mm-es talp és ez a 3 mm vastag talpbetét választ csak el a talajtól. Mozgás, futás közben kétlem, hogy egy átlagos tél során a talpbetét miatt fázna meg a lábam.

Fogalmam sincs mik lehetnek azok a fényes pöttyök a talpbetét alsó felén.

Az egyetlen dolog, ami viszont nem hagyott nyugodni, hogy vajon ebben a cipőben is hátra fog-e csúszni pár millimétert a talpbetét használat közben és ezáltal védtelenül hagyva a lábujjak első részét, ahogy azt tette a Ra II esetén? Első futásom során tökéletesen a helyén maradt.

Szép gesztus lett volna a gyártótól ha egy nyári talpbetétet is mellékel a cipőhöz, ami jobb választás lenne esős, ámde melegebb napokhoz.

Talp, nyelv, fűző és egyebek

A cipő talpa ugyanaz a 3 milliméter vastag V-ROAD talp, ami az eredeti Stealth-ben is van. Tapadása — leszámítva a vizes, tükörsima felületeket — tökéletes, nemcsak futás közben, de túráim során is jól szolgált és magabiztosan jártam-keltem. Habár a gyártó utcai használatra szánja, parkokban, könnyebb terepen, tengerparton és köveken is megállta nálam a helyét.

A cipő nyelve sem változott. Enyhe bevágás van a felsőrésznél, hogy jobban férjen a bokánk elülső részénél levő ín, illetve középtájon a cipőfűző is áthalad rajta, így tartva helyen futás közben.

A cipőfűző első ránézésre pár centivel rövidebb lett, habár még így is kellően hosszú a kacifántos hurkokhoz és csokrokhoz amiket rá szoktam kötni.

Az orrésznél levő lábujjvédő keményítést is meghagyták, amiért nagyon hálás vagyok.

Belső része puha, vékony anyag, így nyugodtan lehet mezítláb is használni.

Tisztítás

Ez a cipő kizárólag kézzel mosható és csak szabad levegőn szárítható.

Habár ezen előírásokat általában nem tartom be és a mosógépre bízom a cipő tisztítását, jelen esetben különösen fontosnak tartom, hogy ezzel a cipővel ezt nem lehet megtenni. Mindezt a víztaszító réteg miatt írom, mivel a mosógépben túl sokat súrlódna egymáshoz és a dobhoz a két cipő, ami tönkreteszi ezt a védőréteget.

A külső részt hideg vagy langyos vízzel ajánlott lemosni, lehetőleg mindenféle kefe és törlőrongy nélkül. A funkcionalitás — jelen esetben a vízállóság — megtartása fontosabb, mint a patyolattiszta cipő!

A belső rész esetében inkább a megelőzés legyen a fő cél. Habár, akárcsak bármelyik Vivobarefoot cipő, mezítláb is kényelmes, ajánlom a zokni használatát, ami nagy mértékben csökkenti a cipő büdösödését — és ezáltal mosásának szükségességét.

Tesztfutás

Habár véleményem a cipőkről több hétnyi, hónapnyi futás után osztom meg, most egy gyors próba alapján kell ezt megtegyem.

Mivel már temérdek tapasztalatom van a Stealth cipőről, így csak a Winterproof verzió egyediségeire fókuszáltam. Első nekifutásra 10 kilométert szaladtam bennük, teljes megelégedéssel.

Azt már írtam, hogy a víztaszító felsőrész enyhén keményebb, mint a szellőző társáé, de ez nem okozott különösebb gondot. Ellenben teljesen megvédett a felfröcskölő víztől és a 30-40 km/h sebességű széllökések sem tudtak áthatolni rajta, így a lábujjaim melegben maradtak.

A hőszigetelő talpbetéttől tudtam mit várhatok, így ez sem számított igazán újdonságnak — ezért is előnyös, ha az ember egy márkán belül vásárolja a cipőit. Habár egy fokkal tömörebb és rugalmasabb érzést biztosít, mint nyári társa, a talaj továbbra is jól érezhető.

Prémium kategória

Az, hogy ez egy felsőkategóriás cipő, szinte azonnal látszik. Számomra mi sem bizonyítja ezt jobban, mintsem az, hogy ellátták minden jóval, így funkcionalitásban és kényelemben közelíti a tökéletesség határait, és ezenfelül a gyártó külalakra is komoly gondot fordított.

A rendelés a letisztult weboldalukon keresztül gond nélkül ment, a kiszállítás gyors volt az ünnepi szezon ellenére is. Apró meglepetés volt a színes cipősdoboz amiben érkezett, ez komoly ráncfelvarrást kapott a régi, egyszerű szürkésbarna Vivobarefoot dobozokhoz képest.

Ehhez jön még hat hónapnyi garancia is, ha a gyártó hibájából megy tönkre, cserélik — és ez nem marketing, az Ra II Canvas Winterproof-omnál ezt azonnal megtették.

A minőségnek bizony komoly ára van, kedvezményekkel együtt 80 angol fontért vagy 110 euróért szerezhető be. Akinek most nincs rá szüksége az sokkal jobban jár, ha valami tél végi, kora tavaszi leárazás során szerzi be őket és boldogan használja majd jövő télen.

Ha ez is olyan jól bírja a strapát, mint nyári társa, akkor hosszútávon olcsóbban jön ki, mint a legtöbb futócipő, hiszen átlagos futócipőből akár 3-6 párat is elhasznál az ember ennyi idő alatt.

Meddig bírja?

Habár ez a jövő zenéje, mégiscsak próbálok egy kicsit jósolni. Előző Vivobarefoot cipőim élettartamából ítélve valahol a 700-900. lefutott km után kezdenek komolyabb problémák megjelenni rajta, mint például az itt-ott megkopott talp vagy a felsőrész repedezése.

Ezek ellenére egy olyan 1500-2000 kilométerre számítok tőlük, mégha apróbb javításokat is kell eszközölnöm rajtuk — ez mindenképp lefödné a telemet, heti 80-90 km körüli átlagokkal.