Vivobarefoot Neo Trail futócipő 1000 kilométer használat után

Pár hónapja vásároltam a Vivobarefoot Neo Trail terepre tervezett futócipőt és jóformán első látásra — pontosabban futás után — megszerettem. Eddigi legjobb cipőm.

A cipőválasztás nagy mizéria lehet, főleg ha az embernek elüt a lábfeje az átlagtól. Sok kipróbált futócipő után találtam rá erre és teljesen elégedett vagyok vele.

Ez nem azt jelenti, hogy számodra is jó lesz!

Ritka olyan tesztet találni, ahol nem egy vadonatúj vagy keveset használt cipőt mutatnak be. Én most megpróbálom ennek az ellenkezőjét: 4 hónap és 1000 kilométer használat után leírni a tapasztalataimat erről a lábbeliről.

Így fény derülhet a cipő élettartamára, gyenge és erős pontjaira és strapabíróságára.

Strapabíróság

Nagyon jól összerakott cipő, nem bomlott el egy varrás sem, nem szakadt el sehol, nem kezdett el foszlani és nem lyukadt ki.

Szaladtam benne hóban, sárban, jégen, aszfalton, kavicson, földúton és füvön. Habár terepcipőnek tervezték, számomra ez a mindenes cipő, a szaladás mellett rövid túrázás során is jól teljesített.

Úgy a rövid résztávos edzéseket, mint a 20-30 kilométer körüli hosszú futásokat is jól bírta.

Egyedül a talpáról kezdtek elkopni a fogak, leginkább ott, ahol a legjobban terhelem a cipőt. Ez az én esetemben a sarokrész és a bal cipőn erősebbek a kopásnyomok — a gyengébb lábam technikája nem olyan jó, mint a jobb lábamé.

Vivobarefoot Neo Trail talpa
Vivobarefoot Neo Trail talpa

A talprész három rétegből áll:

 • egy 3 mm vastag cipőbetét, amely kivehető és anélkül is használható a cipő
 • maga a talp, ami 2,5 mm vastag
 • a kapaszkodó fogak a talpon, melyek 4,5 mm vastagok

Ez fölé egy normál, kicsit szögletes orrú, zárt cipő épül, szabadon mozgó nyelvvel, standard cipőfűzővel. Semmi különleges dolog, felülnézetből csak egy tipikus sportcipőnek néz ki.

A cipőfűző teljesen ép állapotban van, nem szakadt vagy nyúlt meg, vékonyodott el. Igaz, hogy egy elég vastag darabról van szó. Futás közben nem bomlik ki a csokor sem.

Vízállóság

A cipőt víztaszító réteg borítja. Pontosan nem tudom, hogy ez mit jelent, de mivel az orrész teljesen zárt, így a víz nehezebben jut be a cipőbe.

Ha egy pocsolyába lépsz, akkor jóformán azonnal átázik, de szemerkélő esőben vagy hóban futás során csak átnedvesedik a cipő és a lábfejet nem éri víz.

Tisztíthatóság

Több hónapnyi használat után sem lett büdös, habár épp illatosnak sem mondanám. Mivel a legtöbb helyen vékony anyagból készült, így nem nagyon van, ami beszívja az izzadtságot és táptalajt biztosítson a baktériumoknak.

A kivehető talpbetét külön is tisztítható. Belül nem lett sosem annyira mocskos vagy büdös, hogy teljesen megmostam volna a cipőt.

Persze ha zokni nélkül használod — hiszen így is lehet — akkor pár hetente illik alaposan átmosni.

A cipő kívül nagyon könnyen tisztítható, nincsenek fura beszögellések, lyukak rajta, ahol megszorulna a kosz. A talpára és oldalára tapadt sarat, homokot vagy kutyaürüléket folyóvíz alatt pillanatok alatt le lehet takarítani.

Mivel vékony a cipő anyaga és csak kevés vizet szív magába, így hamar szárítható. Télen a fűtőtesten szárítottam a talpával felfelé fordítva, de a meleg idő közeledtével a napon is hamar megszárad.

Kényelem

A cipő nagyon tágas, személy szerint széles lábfejű futóknak ajánlanám. Ez az első futócipőm ami nem szorít oldalról, kényelmesen elfér benne a lábfejem.

Így ennyi kilométer után is minden körmöm ép, és pár apró bőrkeményedéstől eltekintve nem szedte szét a lábfejemet, ellentétben az előző cipőimtől.

Ne feledd, hogy ez egy minimalista cipő, vagyis jóformán nem tartalmaz semmilyen tompítást és stabilitást segítő folyadékot, habot, levegős rugókat, stb. a talprészben, így a lábfejed kell elvégezze ezt a munkát és több hónapnyi vagy évnyi gyakorlást is igénybe vehet ennek elsajátítása!

A vékony talp miatt nagyon jól érezhető a talaj egyenetlensége, sokszor kellemes bizsergést érzek a lábfejemben egy kövesebb rész lefutása után. Mivel vékony a talprész így jóval stabilabbnak érzem magam bennük, mint egy tipikus, 3-4 cm vastag talpú cipőben. Sosem volt az az érzésem, hogy kifordul a bokám benne.

Vivobarefoot Neo Trail oldalnézet
Vivobarefoot Neo Trail oldalnézet

A talpbetét nélkül használva tovább fokozható a talaj közeli érzés.

A cipő könnyű, de mégsem pehelykönnyű, azért “van benne anyag”, főleg a boka környékén. Mégis jóformán alig érezhető a lábon, sosem volt az az érzésem, hogy valamilyen nehéz dolgokat kellene emelgessek szaladás közben.

A tapadása nagyon jó, a téli hónapok során nem volt különösebb gondom vele — a jeget leszámítva. Nem csúsztam meg benne egyszer sem, még vizes macskakövön vagy egy sípályán lefelé vágtázva sem.

A talprészen a fogak V betű alakúak, az elülső részen előre mutat a V betű csúcsa, a saroknál hátra, így dombra felfelé segítenek a kapaszkodásban, lefelé pedig a fékezésben.

Méret

A cipő méretezése teljesen eltér a többi márkáétól. Először is náluk az alapméretezés az angol rendszer szerint van, ellentétben a többinél, ami az amerikait használja. Ebből alakítgatnak a többi rendszerbe.

Mindenképp kisebb számozásút ajánlott venni belőle, mint más márkák cipőiből, hogy ugyanakkora méretű cipőt kapjál. Én a 42-es európai méretűt birtoklom, de ez körülbelül egy 45-ös méretűnek felel meg.

Nincs belőle külön széles, normál vagy keskeny verzió, de mérete alapján a széles cipők közé sorolnám.

Beszerzés

Fogalmam sincs arról, hogy melyik üzletekben árulják mifelénk, ha árulják egyáltalán. Én egy angliai üzletből rendeltem, és mivel az Európai Unión belülről érkezett, így sem vámot, sem adót nem kellett rá fizessek.

Mivel a Vivobarefoot egy angliai székhelyű gyártó, így nagy valószínűséggel ebből az országból rendelve juthatunk hozzá a legolcsóbban.

Az árát tekintve a középkategória felső részébe sorolható, de ha figyelmes az ember akkor jóval olcsóbban kifogható egy-egy leárazás során.

10 thoughts on “Vivobarefoot Neo Trail futócipő 1000 kilométer használat után”

 1. Kiemelném hogy minimal cipőben(enyém new balance) a legjobb dolog hogy térdfájásom azóta nincs.(persze megváltozott futás stilusom)

  Egyébként innen már csak egy lépés a huarache sandal(persze 10 fok felett..) az a legjobb 😀

  1. Nekem nem vált be a huarache, pedig a tavaly fél évig szaladtam benne – 650 km.

   Az ilyen nagyon vékony talpú cipők nem sokban különböznek tőle, legalábbis futás szempontjából, ugyanazt a technikát várják el és érzést adják vissza.

   Két New Balance-m is volt (MT10, MR00), egész jók, de túl sok vízhólyagom volt tőlük.

 2. Szia! Szeretnék egy ilyen cipőt venni, de elbizonytalanítottál a mérettel. Mivel nálunk nem nagyon lehet felpróbálni viszonyításként kíváncsi lennék a te lábfej hossz méretedre cm-ben.
  Elméletben 40-es a lábam, de mivel széles 42-es szokott jó lenni, viszont csónakázni nem szeretnék. 🙂

  1. Szia! Hát úgy féléve 25,5 cm-t mértem lábfejhosszra, de mintha egyre nagyobb lenne, ahogy telnek az évek. És jó széles lábam van.
   Ha egy mérettel melléfogsz azt még lehet variálni a cipőfűzővel, zoknival vagy anélkül, illetve a talpbetét kivevésével is tágasabbá teheted.
   Néhány weboldalon megtalálható a Shoefitr nevű alkalmazás, ez jó kiindulópontot adhat egy előző cipőd alapján.
   Ha nagyon melléfogtál akkor visszaküldöd és kicserélik más méretűre. Csak a postaköltséget sajnos te fizeted. Vagy eladod.
   Amúgy tényleg kicsit zsákbamacska. 🙂

 3. Köszönöm, akkor nekem is jó lesz a 42-es .
  A Shoefitr-t próbáltam de hol 40-est ajánlott hol 42-est :s , és sajnos nem számol a lábfej szélességgel.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.