Első gondolataim a Vivobarefoot Evo Lite futócipőről

Az Evo Lite a minimalista futócipők egyik legismertebb márkájának a csúcsmodellje, sokan a minimalista futócipők Cadillac-jének nevezik.

Egy ilyenre tettem szert a tegnap, ez a cipő váltja a szintén Vivobarefoot gyártmányú Neo Trail terepfutócipőmet.

A Neo Trail nagyon jól bevált a tél folyamán, de a vastag, vízálló felsőrésze túl meleg, a talpán levő óriási fogak pedig haszontalanok a melegebb hónapok során és hamar elkopnak a kemény talajon, aszfalton. 1500 kilométer megtétele után vonul nyugdíjba, de tartalékcipőként számítok a továbbiakban is rá.

Egy mindenes cipőre volt szükségem, amit a tükörsima aszfalttól a nem túl nehéz tereputakig mindenhol tudok használni. Ezért esett a választásom az Evo Lite-ra, melynek talpát V-MULTI 2-nek nevezi a gyártó — beszédes név.

A cipő felsőrésze vékony anyagból készült, melyet hatszögek díszítenek, illetve adnak neki tartást. Van belőle cseppálló és normál, “lélegző” anyagból készült verzió is.

Vivobarefoot Evo Lite
Vivobarefoot Evo Lite

A cipőt sokféle színkombinációban készítik, mint például fekete-fehér,  sötétkék, piros-szürke, szürke-sárga, stb. Jelenleg a cseppálló verzió csak sötétkékben, a normál verzió szürke-sárgában szerezhető be. Mivel mindenképp a normál verziót szerettem volna, így sokat nem kellett gondolkozzam azon, hogy melyik színösszeállítású cipőt válasszam.

A cipő légáteresztő képessége meg is lepett első használatakor, mivel a reggeli szellőt azonnal megéreztem a lábfejemen — meglepett, hiszen a Neo Trail is cseppálló, így abba sem fújt bele a szél. Ez hasznos lesz a nyári hónapok során, a nagy melegben kevésbé fog belesülni a lábam a cipőbe.

A világos színösszetétel is jól fog jönni a nagy melegek idején, habár el tudtam volna képzelni egy lágyabb színt a rikító sárga helyett. Igaz, hogy ezt csak nagyjából fel- és lehúzáskor látom, így nagyjából mindegy a cipő színe. Valószínűleg a nap idővel kiveszi a színét és hamar be is fog koszolódni, így nem lesz ennyire szemet kápráztató látvány.

cipőfűző is élénksárga, kör alakú, belül üreges, és nagyon könnyű, jóval puhább anyagból készült, mint a Neo Trail cipőfűzője. Hossza elegendő egy dupla csomóban végződő, hurkolt kötéshez is. Elvezetése egyedi, félig-meddig rejtett.

A talprész úgy lett kialakítva, hogy minden terepen megállja a helyét, legyen az aszfalt, futópálya, földút vagy épp egy erdei ösvény. Sok hatszögből épül fel, így teljes mértékben különbözik a Neo Trail V betű formájú fogaitól.

Vivobarefoot Evo Lite talpa
Vivobarefoot Evo Lite talpa

A talp vastagsága 5 milliméter, amit egy 3 milliméteres talpbetéttel egészíthetünk ki. A cipő egyaránt viselhető a talpbetéttel vagy nélküle. A sarokrész nincs megemelve, és a cipő — ahogy egy minimalista cipőhöz illik — nem tartalmaz semmilyen tompítást elősegítő anyagot.

A vékony talp lényege, hogy a futó érezze a talajt a lába alatt, cserébe viszont a lábfej izmai, inai és csontjai kell gondoskodjanak a megfelelő tompításról.

A cipő nagyon könnyen hajlítható, akár ketté is lehet tűrni — az orrát a sarkához érinteni.

A belseje nagyon finoman van kialakítva, nincsenek kiálló részek, varratok belül, így zokni nélkül is kényelmes viseletet biztosít.

A cipő teljes mértékben vega, azaz nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt.

Első futásom nagyon jól ment benne. Az orrész kicsit szűkebb, mint a Neo Trail-é, de ezt nem is bánom, hiszen csak nyári, vékony zoknit fogok viselni vele. És azt se feledd, hogy az előző futócipőm valószínűleg kicsit elnyúlt, kitágult a sok használattól.

Mivel sokat szaladok aszfalton, és több verseny is vár rám a közeljövőben — ezek jobban megviselik a cipőt, mint az edzések — így körülbelül 1000 kilométer megtételére számítok benne, mielőtt a talprésze túlságosan elkopik.

Akciósan sikerült beszereznem a gyártó által megadott 115 eurós ár körülbelül feléért.

Utódja, az Evo Pure, nem váltja ki ezt a cipőt, mivel az kizárólag utcai cipő. Szerencsére a gyártó nem szüntette be az Evo Lite gyártását.

Ajánlom olvasd el a pár hónappal később íródott Vivobarefoot Evo Lite futócipő 1000 kilométer használat után bejegyzést is, amiből megtudhatod mennyire strapabíró és kényelmes hosszútávon.