6 érv az “ajándékpólók” ellen

Ha futóverseny, akkor ez a két dolog biztosan beugrik az embernek róla: befutóérem és ajándékpóló. Ez a kettő szinte minden verseny velejárója, hasznosságuk viszont megkérdőjelezhető.

Most az ajándékpólóra szeretnék kitérni. Az idézőjel nem véletlen a címben, kétségeim vannak afelől, hogy mennyire tekinthető ajándéknak egy ilyen póló.

És talán nem vagyok egyedül a véleményemmel. Egy-egy nagyobb versenyen több ezer ilyen rövid ujjút is szétosztogatnak, mégis csak elvétve lehet bárkit is találni, aki viselné.

Sosem szerettem ezeket a pólókat, sem a minőségük, sem a kinézetük nem felel meg az igényeimnek. Szükségem egyáltalán nincs rájuk. Egy értelmetlenül legyártott termék, ami nyűg a nyakamon.

És mégis, bármilyen versenyre nevezek, a póló ott virít a kezdőcsomagban.

1. Erőszakosság

Tetszik, nem tetszik, megkapod. Közel harminc versenyen vettem részt és eddig csak egyetlen esetben — a prágai maratonon — kaptam választási lehetőséget, hogy akarom-e, nem volt rám tukmálva.

Máshol — legalábbis ahol adtak — része a kezdőcsomagnak, kérdés nélkül. Ha egyéniben és váltóban is indultam, akkor kettőt is rám sóznak.

Minden verseny lehetőséget kellene adjon arra, hogy csak az kapjon pólót, aki valóban igényt tart rá. Itt arra gondolok, hogy a póló gyártási folyamata se induljon be, ha azt nem igényli a futó.

A szervezők pedig kihasználhatnák ezt. Aki igényli az ilyesmit, az örülni fog neki és valószínűleg rendszeresen fogja viselni.

2. Óriási reklám

Ez a legbosszantóbb a pólóban. Ezért “ajándék”.

A nevezési díjba valószínűleg bele van számolva a póló ára is, aztán úgy van beállítva az egész, mintha ajándékba kapnád. Valójában pedig két lábon járó reklámtáblát csinálnak belőled.

Ha szép szolidan írná rajta a futóverseny — és esetenként a főszponzor — nevét, nagyjából a mellkas felső részénél, mint ahol a márkajelzések vannak, egy szavam se lenne ellenük. Aki akarja, úgy is el tudja olvasni.

Akkor akár büszkeséggel is lehetne viselni, hogy bizony az ember részt vett egy adott versenyen.

Viszont az, hogy arasznyi betűkkel írják tele a pólót elől, hátul, a vállán és a karján is, nagyon ronda. Számomra viselhetetlenné teszi ezeket. Van, aki megelégszik a főszponzor nevével, van aki 10-20 támogató nevét is rábiggyeszti.

3. Gyenge minőség

Technikai pólónak állítják be, aztán sok esetben kapsz egy műszálas ócskaságot, aminek már három viselés után kezd elnyúlni a nyaka. Viselni pedig olyan érzés, mintha műanyagzacskóba öltöztél volna. És serceg a statikus elektromosságtól.

Kisebb versenyeken a pamut a nyerő. Ezeket mindig is kényelmesnek találtam. Kár, hogy ezeket is teletömik szponzorokkal — ha láttad már egy Forma-1-es pilóta overall-ját, akkor el tudod képzelni. A különbség csak annyi, hogy engem nem támogat egyik szponzor sem.

A hétköznapi életben elég furán fest, amikor valaki ilyenbe öltözik.

4. Káros a természetre

A természetvédelem valójában ott kezdődne, hogy le sem kellene gyártani azokat, amikre nincs szükség.

A gyapottat meg kell termelni, ez értékes anyagokat von el a földtől.

A műanyagot elő kell állítani és mindnyájan tudjuk, hogy a műanyag nem a legtermészetbarátibb anyagok közé tartozik.

És akkor ott van még a festék, ami kitudja milyen kémiai keverék. A pamutpólók esetében jellemző, hogy mosáskor nagyon folyik belőlük a festék. Általában valamilyen rikító színűek — piros, kék, sárga. Akár több száz liter vizet és képesek megfesteni.

Lehet, hogy a gyapot Dél-Amerikában terem meg. Kelet-Ázsiában szőnek belőle pólót. És Európában osztogatják szét őket. Ez rengeteg hajókáztatás, ami megint számtalan káros anyaggal terheli a természetet.

És a legtöbb végül a szemetesben végzi. Pár száz év alatt talán lebomlik.

5. Alvópóló?

Avagy pizsama helyett.

Sok futótól hallom, hogy az utcán meg nem indulna egy ilyen rövid ujjúban, de alvásra használja. Ha már használja, akkor pedig a marketing-gépezet elérte célját. A kedvesed, családod bámulhatja a reklámokat még a hálószobában is.

A műszálas verziókban aludni elég siralmas. Inkább kényszermegoldás, de egy pizsamával kényelem szempontjából közel sem veheti fel a versenyt.

6. Sok hűhó, semmiért

Valakik megtermelik, előállítják az alapanyagot. Majd ezekből másvalakik megszövik a pólót. Mások megfestik azt. Megint mások ráfestik a reklámokat. Valakik becsomagolják.

A kész terméket elszállítják a verseny színhelyére. A sok önkéntes és szervező gondoskodik róla, hogy minden futó megkapja a pólóját, lehetőleg a saját méretében.

Rengeteg munka, hosszú munkafolyamat, csak azért, hogy a póló majd valahol egy szekrény mélyén pihenjen vagy menjen a kukába.