A tojáson levő kódszámok jelentése, tojássárgája és méret

Az üzletben vásárolható tojásokra rá van nyomtatva egy dátum és egy kódszám. Habár mindenki tudja, hogy az első az érvényességi dátumot takarja, a kódszámra kevesen figyelnek. Pedig ez is hasznos információkat tartalmaz és segít eldönteni, hogy mennyire egészséges a tojás.

A kódszám több részből épül fel és ezek különböző információkat takarnak: tartásmód típusa, termelői ország és megye, stb.

Tartásmód

Az első, és legfontosabb szám a tartásmódot jelöli:

 • 0: bio (ökológiai): szabadtartású, bio (ökológiai) táplálékkal etetett állatok tojása
 • 1: szabadtartású, kifutós tartási rendszerben termelt tojás
 • 2: nagy istállóban, csarnokban elzárva tartott, kevés mozgástérrel rendelkező állatok tojása
 • 3: ketrecben tartott állatok tojása

Ahogy nőnek a számok, úgy romlik az állatoknak adott táplálék minősége. Minél kevesebb az állat mozgástere, minél jobban el van zárva a friss levegőtől, a kapirgálástól, annál több vitamint, antibiotikumot és táplálékkiegészítőt kap enni.

A ketreces állatok jóformán mozdulni sem tudnak, egy A4-es alapterületű ketrecbe vannak zárva, sötétben és friss levegő nélkül ülnek. A csomagoláson pedig szép zöld tanyaház áll, nagy zöld réttel és mosolygó tyúkokkal.

Az istállóban, csarnokban elzárt tyúkok helyzete sem sokkal fényesebb, ők sem járnak a szabad levegőn soha, de legalább tudnak mozogni, igaz, keveset.

A szabadtartású állatok bármikor kijárhatnak a szabad levegőre kapirgálni, porfürdőzni. Őket a táplálék minősége választja el egymástól, míg a 0 kategóriájú csak bio táplálékot eszik, az 1-es kategóriánál nincs ilyen megszorítás.

Mindezek ellenére nem biztosított, hogy olyan jólétben élnek, mint a falusi öreg nénik állatai, hiszen itt a tojástermelés és a profitszerzés a cél, nem pedig az állatok jóléte.

A legtöbb, nagy mennyiségű tojástermelő erre specializált tyúkokat tart, amelyek akár évi 330 tojást is tudnak tojni. Ez a mennyiség hamar kikészíti az állatot, melyek ritkán érik meg a két éves kort. Egy normál, átlagos tyúk 200-250 tojást tojik évente, leginkább a melegebb hónapokban és átlag várható élettartama 7-9 év.

Ország és termelő

A kódszám további részei: országkód, megye- vagy városkód, egészségügyi kerület száma, a tojó jelölése, az állattartó telep és az istálló száma.

Ezek alapján megállapítható, hogy honnan származik a tojás, ami nagy segítség lehet kártékony baktériumokkal, vírusokkal fertőzött tojások esetén.

Példa

A fenti képen látható tojás kódszáma: 0-ROAB020, ami

 • 0 – bio tojás
 • RO – romániai
 • AB – Fehér megye
 • 020 – termelő száma

Tojássárgája

A tojás sárgájának színe senkit ne tévesszen meg! A köztudatban az él, hogy minél sötétebb színű a sárgája, annál jobb a tojás. A valóság az, hogy bizonyos cégek arra szakosodtak, hogy előállítsák a megfelelő táplálékkiegészítőket amikkel ez a szín befolyásolható. Legalább tizenöt eltérő árnyalat közül választhat a tojástermelő.

Méret

A tojás mérete sem mérvadó, a nagyobb tojás nem feltétlenül jobb! Sőt, a tyúkoknak több szenvedést okozhat a nagyméretű tojás megalkotása, és ezt is táplálékkiegészítőkkel szokták serkenteni. Elfogadott méretek:

 • S: kicsi, < 53 gramm
 • M: közepes, 53-63 gramm
 • L: nagy, 63-73 gramm
 • XL: nagyon nagy,  > 73 gramm

Melyiket válaszd?

Ezek alapján könnyen leszűrhető, hogy fogyasztásra csak a 0 és 1 kódszámmal kezdődő tojás ajánlott, úgy az állatok, mint a saját egészségünk érdekében.