Párolt spenót vega módra liszt nélkül

A spenót az egyik legegészségesebb növények közé tartozik, az alacsony kalóriaérték mellett rengeteg vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaz.

Ezek közül a legismertebbek a vas és kalcium, de szintén gazdag forrása A, C, E és K vitaminoknak, valamint magnéziumnak, cinknek és sok más egyébnek.

Rengeteg cikket, véleményt, kutatást átolvastam a spenóttal kapcsolatban és megoszlanak a vélemények, hogy nyersen vagy párolva jobb fogyasztani, mivel ez nagy mértékben befolyásolja a benne található vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Végül úgy döntöttem, hogy mindkettőnek igazat adok és mindkét formában fogyasztom. Köretként vagy levesben párolva, enyhén főzve kerül, míg turmixokba, salátákba nyersen.

Én, akárcsak a többi gyerek, ki nem állhattam a spenótot, egyrészt az íze, másrészt azért, mert sokszor hasfájást okozott. Csak jóval később jöttem rá, hogy nem állok közeli barátságban a tejtermékekkel és a lisztfélékkel — a legtöbben pedig ezek segítségével készítik el a spenótot.

Így született meg ez a lisztmentes vega — állati eredetű termékektől mentes — recept.

Hozzávalók:

  • 250 g spenót
  • 1 kk. lenmag
  • 1 ek. szezámmag
  • 1 cikk fokhagyma

Elkészítési idő: 5-10 perc.

A friss spenótleveleket mosd meg, majd nagyon vágd apróra! Ha gyorsfagyasztott spenótot szereztél be, ezt már megtették helyetted.

Fazékban pár percig kell párolnod minimális mennyiségű vízben, ami elpárolog róla. Közben szórd rá a magvakat és az apróra vágott fokhagymát — ezek adnak neki egy kellemes ízt, elnyomják a spenót keserűségét. Sűrűn kevergesd, hogy ne égjen oda.

Köretként fogyaszthatod húsfélék, tükörtojás vagy babfélékből készült hússzerű ételek mellé. A képen egy 100 gramm körüli lazac mellé lett felszolgálva.