Salomon Skin Pro 10+3 Set: mellényszerű ivótartályos hátizsák

A Salomon Skin Pro 10+3 Set egy ivótartályos, mellényszerű, rugalmas anyagokból készült futó-hátizsák. A hátizsák sokoldalúságát az űrtartalmának növelhetősége, a váll- és tartópántok  hosszának állíthatósága, a rengeteg zseb és a sok kiegészítő adja.

Minden futó életében elérkezik az idő, amikor beszerez egy hátizsákot. Habár már régóta birtokolom a Kalejni Short Trail hátizsákját, az nem felelt meg a céljaimnak amikor eldöntöttem, hogy szaladva fogok munkába ingázni.

A Salomon Skin Pro 10+3 Set minden elvárásomnak megfelel és már bő fél éve nyúzom napi szinten, legyen szó futásról, túrázásról, bevásárlásról vagy egy rövid sétáról a falunk melletti mezőn.

Számomra teljesen bevált.

Mellényszerű kialakítás

Nem olyan régóta kerültek piacra a mellényszerűen kialakított hátizsákok. Ezek abban különböznek a megszokott hátizsákoktól, hogy teljesen körülölelik az ember felsőtestét, úgy oldalt, mint elől is biztosítanak nagy zsebeket, ezzel is elősegítve az egyenletes súlyeloszlást.

A jobb súlyeloszlás jobb futótechnikához vezet, mivel a futó kevésbé hajlamos előregörnyedni a hátizsák súlya alatt, illetve a hátizsák sem leng ki oldalra minden lépésnél. Az alig  mozgó hátizsák pedig kevésbé hajlamos kidörzsölni az ember bőrét.

E hátizsák sok része rugalmas anyagokból készült, így teljesen testhezálló, ezáltal még tovább fokozza a kényelmet.

Állítható méretű vállpántok

A Skin Pro 10+3 Set csak egyféle méretben kapható, de állítható váll- és keresztpántjainak köszönhetően mindenki méretre szabhatja azt.

A vállpánt hossza közel egy arasznyival állítható, ezt tépőzár segítségével teheted meg. Ez egy kicsit macerás művelet, több próbálkozást is igényel, amíg eltalálod a megfelelő méretet — és párszor futás közben is tesztelned kell —, de ha ez egyszer megvan, többet nem kell bajlódj vele.

Tapasztalataim szerint a vállpánt méretének beállításakor érdemes a lehető legtöbb futóruhát magadra venni, amivel valaha is használni fogod. Így elkerülöd azt, hogy futás közben túl szoros legyen a hátizsák, ha épp egy esőkabátot is magadra kell vegyél, de kabát nélkül állítottad be a pontos méretet.

Nálam kb. egy hetet vett igénybe a megfelelő méret eltalálása, és miután megvoltam vele, teljesen el is feledkeztem a dologról. A tépőzár rejtve van, így nem zavaró és nem vehető észre. Stabilan tart, még zuhogó esőben is — de a mosógép sem tudta szétválasztani. Egyszerűen teszi a dolgát, észrevétlenül, akárcsak a hátizsák többi része.

Salomon Skin Pro 10+3 Set: vállpántok, keresztpántok, elülső zsebek
Salomon Skin Pro 10+3 Set: vállpántok, keresztpántok, elülső zsebek

A vállpánt hossza tovább finomítható könnyen állítható, vékony pántokkal, melyek a váll felső részén húzódnak végig. Hosszuk könnyedén változtatható akár futás közben is, a végükön kialakított kis lyukba beakasztod az ujjad és húzol rajtuk egy keveset.

Funkciójuk kettős: egyszerre tudod velük kisebbé tenni a nagy tartózsebek űrtartalmát, ha épp nincsenek telepakolva, illetve a vállpánt hosszát tudod finoman módosítani velük.

Állítható méretű rugalmas keresztpántok

A hátizsák elülső részén a vállpántokat két keresztpánt fogja össze. Az egyik nagyjából mellmagasságban, a másik a has felső részén helyezkedik el — legalábbis gyárilag, mivel ez is állítható. A felső fél, az alsó másfél centiméter széles.

A keresztpántok rugalmas, gumis anyagból készültek. Ez volt az egyik fő indok, amiért ezt a hátizsákot választottam. Ezennel szeretnék gratulálni a Salomon-nak, amiért rájöttek, hogy az ember futás közben lélegzik és minden ki- és belégzésnél változik a felsőtestének az alakja. A rugalmas keresztpántok ezt lekövetik, így sosem lesz a hátizsák túl szoros vagy túl laza rajtad.

Hosszúk nagy mértékben változtatható, méghozzá nagyon egyszerűen, akár futás közben is. Az első napokban hajlamos voltam túl szorosra húzni őket, ami miatt elvesztették a rugalmasságukat és legnagyobb előnyüket — aztán ezt is kitanultam.

Ezeket gyakran állítom, mivel számít, hogy mennyire van megpakolva a hátizsák, illetve mennyi ruha van rajtam.

Mindkét vállpánton található hét műanyag tartóelem, a vállaktól le egészen a hasig. Ezekre pattinthatóak rá a keresztpántok, így állítható, hogy milyen magasságban legyenek azok.

A gyári kialakítás szerint a felső keresztpánt jobb oldalon az első és harmadik, bal oldalon a második tartóelemre van rápattintva, egy V alakot képezve ezáltal. Az alsó keresztpánt a jobb oldalon az ötödik és a hetedik, a bal oldalon a hatodik tartóelemen helyezkedik el, szintén V alakot képezve így.

Ezáltal a két keresztpánt valójában négy helyen keresztezi az embert, így még stabilabbá teszi a hátizsákot és kevésbé nyomják a keresztpántok a szegycsontot, bordákat.

Jobb kezesként ez nekem teljesen megfelel, a bal kezemmel megtartom a bal vállpántot és a jobb kezemmel tudom rá- illetve kipattintani a keresztpántot. Az állíthatóság miatt viszont pillanatok alatt saját ízlésedre szabhatod a keresztpántok elhelyezkedését.

Habár az elején tartottam tőle, hogy a napi többszöri rá- és kipattintástól tönkremennek a keresztpánton levő kis műanyag elemek, eddig semmi jele annak, hogy gyengülne a tartásuk vagy el akarnának törni. Önmagától csak egyszer pattant ki a helyéről az egyik.

Elülső zsebek

Mindkét vállpánton elől, nagyjából mellmagasságban található egy-egy méretes zseb. Nagyjából egy félliteres palackot lehet beléjük gyömöszölni — a tipikus, 0,75 literes műanyag sportpalack már nem fér bele.

Gumis zsinórral teljesen zárhatóak, így nem potyog ki belőlük semmi. Ide érdemes rakni azokat a kisebb dolgokat, amiket könnyen el akarsz érni futás közben. Jómagam telefont, fényképezőgépet, tusfürdőt — hogy távol tartsam a táska tartalmától — és térképet pakolászok ezekbe, igénytől függően.

A zsebek anyaga tömör, vízálló, de a tetején azért be tud furakodni pár csepp eső.

Ezeknek a zsebeknek viszont van egy kisebb hátrányuk is, amit az alábbi példával szemléltetek. Egyszer estem egy nagyot futás közben egy fás részen, hason terültem el a földön. A karjaimmal az arcomat védtem, így a mellkasomat nem védte semmi a földdel való találkozástól.

Az egyik elülső zsebemben levő kisméretű, de egyáltalán nem rugalmas műanyag tusfürdő pedig így pont közém és a föld közé került. Hetekig fájt a helye, ahol megütött.

Oldalsó zsebek

Mindkét oldalon alul, a vállpántok és a háti rész találkozásánál található két nagy zseb. Ezek oldalt kezdődnek és a vesék környékén fekszenek a hátadon.

Ennek a kialakításnak az előnye, hogy amit beléjük pakolsz, az az oldalad és a háti rész közé kerül, így nem nyomja sem az oldalad, sem a hátad és a karmozgásod során sem fogod beleverni a könyökeidet a tartalmukba.

A zsebek hálós anyagból lettek kialakítva, rugalmasak, viszont nem zárhatóak. Apróbb dolgok könnyen kipottyanhatnak belőlük futás közben, viszont nagyobb méretű dolgok stabilan a helyükön maradnak.

Legalábbis amíg a hátizsák a hátadon van. Levetve a hátizsákot ezek a zsebek elvesztik alakjukat, és hajlamos minden kihullni belőlük — így sikerült elhagynom egy térképet túrázás közben.

Sok mindent hurcoltam már bennük, többek között cipőt, kulacsot, könyvet, térképet, sapkát, kaját és törölközőt.

A hálós kialakítás előnye, hogy jól szellőzik, így akár egy nedves ruhadarabnak is van esélye megszáradni ha ide rakod, hátránya, hogy nem véd az eső ellen.

Alsó peremük egy gumis madzagszerűség, mely tovább segíti a hátizsák rugalmasságát, testhez simulását.

Habár nem egyszerű, de hozzájuk lehet férni futás közben, csak hátra kell nyúlni — és nem árt, ha van egy kis hajlékonyság az ember vállában és csuklójában.

Az ivótartály tartó zseb

A hátizsák hátsó felén három zseb, avagy rekesz található. A háthoz legközelebbi az ivótartály számára készült.

Ezen rekesz hát felőli oldala néhány milliméter vastag szivacsos védelmet biztosít.

A zseb alsó részén van egy kisebb lyuk, ami a jobboldali zsebbe vezet. Itt kell kivezetni az ivótartály csövét.

A rekesz tartalmaz egy kis, rejtett zsebet is, amibe apróbb értéktárgyak pakolhatóak. Ehhez hozzáférni nem lehet amíg az ivótartály a rekeszben van. Habár sosem használtam ezt a zsebet, ide semmiképp nem raknék vízre érzékeny vagy az ivótartályra veszélyes dolgokat.

Az ivótartályt ritkán használom, viszont ez a rekesz pont elég nagy ahhoz, hogy beleférjen egy könyv, amit könnyű elővenni innen — mondjuk egy útikönyv túrázás közben.

A nagy hátsó tárolórekesz

A hátizsák hátsó rekeszei közül a középső a legnagyobb, a fő rész. Ez teszi ki a hátizsák űrtartalmának a felét és ez bővíthető további három literrel.

Hozzávetőleg 40 x 20 x 10 cm méretű és bőségesen lehet pakolászni bele. Mivel ezt a táskát leginkább ingázáshoz használom, így ezt a zsebet ruhákkal tömöm meg. Könnyedén belefér egy farmernadrág, egy rövid ujjú, fehérnemű, kis törölköző, dezodor és egy széldzseki.

Túrázáskor bele tudtam pakolni egy egész napra elegendő élelmet és tartalék ruhákat — igaz, hogy csak vékony, futóruhákat. Több napos vagy keményebb túrákhoz ez a hátizsák nem alkalmas.

Amire használom, arra pont elég. Nem túl kicsit, így elfér minden benne, ami kell, de nem is túl nagy, így valóban csak a lényeges dolgokat hurcolom magammal. Az extra három liter jól jön, amikor a megszokottakon kívül valami mást is bele akarok gyömöszölni vagy amikor az ívótartály ellop a nagy rekesz térfogatából.

Ez a rekesz vízálló anyagból készült, ami jól teszi a dolgát. Habár heti többször is elver az eső, a ruháim mindig szárazon kerültek elő innen — az más kérdés, hogy mondjuk egy több órán keresztül tartó zuhénak mennyire állna ellen, viszont ezt nem volt alkalmam kipróbálni.

A rekeszt egy cipzárral elhúzásával lehet kibővíteni, ami a mélységét növeli meg 3-4 centiméterrel.

Magát a rekeszt is egy cipzár zárja, ami a két oldalsó és a felső részét is összetartja. Emiatt nagyon könnyű ki- és bepakolni a zsebbe, hiszen szinte teljesen kinyitható.

A kis hátsó tárolórekesz

A háti rész harmadik, legkülső zsebe egy újabb méretes rekesz. Habár szélessége és magassága a nagy rekeszéhez hasonló, mélysége csak 2-3 centiméter.

Ezt a mélységet az oldalát képező rugalmas hálós anyag adja. A külső részét szintén vízálló anyag képezi, mely esetemben a Salomon-ra jellemző piros színű, rajta a cég jól látható, de nem tolakodó logójával.

Ezt a zsebet egy, az oldalán húzódó cipzár zárja — nehezebb hozzáférni a tartalmához, mint a többi zseb esetében. Ide apróbb dolgok pakolhatóak, én kulcsokat, pénztárcát, fülhallgatót, papírzsebkendőt, szemüveg-törlőkendőt szoktam ebbe rakni.

Az ívótartály

A vízhordózás és -ivás terén is jelesre vizsgázik ez a hátizsák. A másfél literes tartályt egy kis tok védi és a cső a tartálytól a futó szájáig ötletesen van elvezetve.

A hajlékony műanyagtartály feltöltése egyszerű, a felső része teljesen szétnyitható és akár jeget is lehet belerakni. Ezen felső rész visszahajlik, majd ezt könnyen és stabilan zárja, szorítja össze egy elcsúsztatható műanyag elem. Hogy ne álljon fel az elvesztés veszélye, a tartályt és ezt az elemet egymáshoz kötözték.

Annyira ajánlott csak vigyázni hogy levegő ne maradjon a tartályban, mert akkor locsogni fog a víz benne és ez a hang lehet, hogy az őrületbe kerget egy idő után.

Salomon Skin Pro 10+3 Set: ivótartály
Salomon Skin Pro 10+3 Set: ivótartály

A csövet a jobb oldali vállpánt mentén lehet végigvezetni, kis tartópántokon átfűzve melyek stabilan tartják. Innen a jobb oldali zsebbe megy tovább, majd a zsebben elrejtett lyukon át bejut az ívótartályt tartó rekeszbe.

A cső és a tartály egy mozdulattal szétkapcsolható, attól függetlenül, hogy van-e víz a tartályban vagy nincs.

A tartályt védő tok hőszigetelő szerepet is betölt.

A cső a szokásos ráharapós módszerrel használható, illetve van rajta egy elfordítható zár is.

Habár csak pár alkalommal használtam az ivótartályt, elégedett vagyok vele. A tartály viszonylag magasan helyezkedik el az ember hátán, és mivel közvetlenül felfekszi a hátat, így nem mozog a hátizsák ide-oda miatta.

Extrák

A hátizsák bal oldali vállpántján, egy kis zsebben található egy síp. Madzag rögzíti a pánthoz, így nem veszítheted el. Jól jöhet ha bajba kerülsz.

Az ivótartály védőtokjának egyik oldala alufólia szerű borítást kapott belülről, ami a hőszigetelést javítja. Egyesek szerint túlélő takarót is rejt magában, ezt viszont sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, hiába fogom a kezemben a tokot. A Salomon leírása a hátizsákról kimerül néhány mondatban, így az sem segít sokat.

A hátizsák túrabottartó rugalmas pántokkal is rendelkezik, melyek akár egy sisakot is meg tudnak tartani. Mivel se túrabot, se sisak nincs kéznél, így ezeket nem tudtam kipróbálni.

A hátizsák néhány kisebb fényvisszaverő csíkot is tartalmaz a vállpántokon és a háti részen egyaránt. Habár ezek hasznosak, méretükből adódóan nem minden körülmény között elegendő.

Ezenkívül külön megvásárolható kiegészítőkkel is felruházható a hátizsák, melyek segítségével mindenfélét rá lehet aggatni a keresztpántokra és vállpántokra.

Technikai adatok

A hátizsák tömege 420 gramm, illetve 600 gramm ivótartályostól.

Magassága 43 cm, szélessége 21 cm, mélysége 15 cm.

Térfogata 13 liter — beleértve az elülső és oldalsó zsebeket is —, mely 10 literre csökkenthető.

Az ivótartály mérete 1,5 liter.

Strapabíróság

Ahhoz képest milyen vékony anyagokból készült a hátizsák, nagyon meglepett, hogy mennyire strapabíró. Fél év nyúzás után is mondhatni tökéletes állapotban van és egy mosás után már a kosz sem árulkodik róla, hogy mennyit használtam.

Úgy gondolom, hogy valamelyik kis műanyag kapocs vagy pöcök fogja magát megadni elsőnek, mely remélhetőleg könnyedén pótolható lesz. Mivel a hátizsák nagyon sok része valamilyen rugalmas anyagból készült, ezek minősége is romlani fog, a használattal vesztenek rugalmasságukból.

Ezek ellenére úgy számolom, hogy még évekig fogom használni. Bátran ajánlom mindenkinek, aki minőségi hátizsákot keres.

A Salomon Skin Pro 10+3 Set hátizsák legfőbb jellemzői a kényelem és a sokoldalúság. Ez az egyik legjobb ár-érték aránnyal rendelkező hátizsák, habár olcsónak nem mondható, hű társa tud lenni bármelyik futónak.