Quinoás zöldségsaláta babbal és olívabogyókkal: variációk egy témára

Az étrend kialakítása egy állandóan változó dolog. Többek között számít az ember lakhelye, az évszak és a fokozatosan napfényre kerülő ételérzékenységek. A változások általában apróak, és anélkül hogy észrevennénk egy-két év alatt teljesen átalakul az étrendünk.

Talán ez az oka, hogy régóta nem írtam receptet, hiszen úgy tűnt nincs újdonság amiről írhatnék.

Mióta Angliában élek úgy érzem, hogy könnyebb beszerezni az igazán egészséges alapanyagokat — ha az ember képes szemet hunyni a sok szemét fölött amit árulnak. Sokan viszont erre képtelenek és bizony a helyzet sokkoló, hiszen az emberek több mint kétharmada túlsúlyos! Pedig ha tudnák milyen egyszerű jó kajákat készíteni…

Engem legtöbbször az idő nagyon szorít, így szükségszerű, hogy percek alatt össze tudjam dobni a kajáimat. A sok munka és futás mellett nincs energiám és időm sokat pepecselni a konyhában, mégis igyekszem egészségesen enni — és bizony nagy mennyiséget gyúrok magamba.

Ez a quinoás zöldségsaláta negyed óra alatt elkészíthető és több száz variációja hozható létre.

Hozzávalók (a képen látható zöldségsalátához):

  • 3 paradicsom
  • 100 gramm quinoa
  • 10-15 szem olívabogyó
  • 50 gramm leveles kel
  • 100 gramm bab

A quinoát vízben 10-15 perc alatt főzd meg! Ezalatt össze tudod vágni a zöldségeket, ki tudod magozni az olívabogyókat és össze tudod keverni őket a babbal, és végül a quinoával.

A bab főzése az igazán időigényes feladat, viszont abból lehet egyszerre nagy adagot készíteni és több napon keresztül felhasználni. Avagy előre megfőzve is meg lehet vásárolni.

Variációk

Ez a recept temérdek variálási lehetőséget kínál, így sosem válik unalmassá.

Egyrészt ott a leveles zöldség, ami a saláta jellegét adja ennek a kajának, arról nem is beszélve, hogy igazi vitamin és ásványi anyag bomba. Ez nemcsak kel lehet, hanem spenót, zöldsaláta, vízitorma, rukkola és még sorolhatnám. És senki nem korlátoz abban, hogy csak egyfélét használj.

Hogy a külalak is változzon vághatod csíkokra, apró kockákra vagy kézzel és széttépheted apró darabokra.

Csak rajtad múlik, hogy milyen babot használsz, több tíz, ha nem épp százféle variációja létezik: fehér, vörös, fekete, lila, Mung, stb.

A paradicsom jó választás, hogy ne legyen túl száraz bármely zöldségsaláta — és ebből is van jónéhány változat. Lehet karikázni, kockázni vagy épp cikkcakkos mintára vágni.

Mellé nyugodtan tehetsz más, nem leveles zöldségeket, legyen az sárgarépa, paszternák, paprika, karfiol vagy éppen brokkoli.

A quinoa szinte teljesen íztelen, így szinte mindennel variálható. A legegészségesebb ételek egyike, ezen recept kapcsán írtam róla részletesen.

Az olívabogyó az extra, ami egy kellemes ízt az egésznek — és sokkal jobb választás, mint az olívaolaj.