Szuperegészséges vacsora quinoából és fodros kelből

Talán még sosem vártam ennyire a tavaszt. Nemcsak az időjárás, de a kaják miatt is. Hiányolom a friss gyümölcsöket és zöldségeket, és hajlamos vagyok ilyenkor több szemetet megenni.

Ma este kicsit figyeltem arra, hogy mit készítek, de mivel nem volt nagy kedvem sokat pepecselni a konyhában, negyedóra alatt dobtam össze a vacsorát.

Különös nap volt ez számomra, mivel életemben először mentem futva dolgozni — erről is írok hamarosan. Egy ilyen újdonság után az itt leírt a kajával kényeztettem magam.

Mindhárom összetevő nagyon egészséges, sajnos a beszerzésük kicsit macerás lehet — főleg a Kárpát-medencében. Itt Angliában szerencsére a sarki kisboltban is árulják őket.

Hozzávalók:

  • 100 g quinoa
  • 100 g fodros kel
  • 1-2 sárgarépa

A fodros kel  — angolul curly kale — sok dietetikus szerint a legegészségesebb zöldség. Telis-tele van pakolva mindenféle vitaminnal és ásványi anyaggal, illetve rostokkal, alacsony a szénhidrát tartalma és a kalóriaértéke, és lúgosít. Hogy csak a legfontosabbakat említsem.

A quinoa — tudtommal nincs magyar neve — egy álgabona, avagy egy növény aminek a magját úgy használjuk fel, mint a gabonákét. Magas a fehérjetartalma, és a legtöbb növénnyel ellentétben, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amire a szervezetünknek szüksége van.

Mondanom sem kell, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Lassan lebomló szénhidrát, így a vércukorszintet sem cibálja meg. Gluténmentes és lúgosít.

A sárgarépát nem hiszem, hogy be kell mutassam. Magas béta-karotin tartalma a legfontosabb tudnivaló róla, de akárcsak a többi zöldség, ez is tele van minden jó dologgal.

Visszatérve a vacsorakészítéshez, sokat nincs róla mit mondani. A quinoat kis lángon kb. kétszer annyi vízben főzd egy negyedórát!Ez idő alatt megmosod a fodros kel leveleit és a sárgarépát. Ha kedved tartja ízesítheted a quinoát.

A tálalással sokat nem vacakoltam, minden ment egy tányérra. A fenti képről lemaradt a sárgarépa.