Pulzusmérés csuklóról sportolás közben

Hasznosnak találom a pulzus alapú edzéseket, több hónapig is kísérleteztem vele és kifejezetten jó eredményekre jutottam. Ellenben a mellkasra erősített pulzusövet soha nem tudtam megszokni és bizony hamar lemondtam a használatáról.

A pulzusöv használata számomra túl macerás. Akármit elkövettem vele, a legtöbbször vagy túl laza volt és csúszkált, vagy túl szoros volt és korlátozott a légzésben, mozgásban. Mindkét esetben kényelmetlen volt és elterelte a figyelmem a futásról és a környezetemről.

Arról nem is beszélve, hogy az érintkezőket nedvesen kell tartani, ami bizony nem mindig olyan egyszerű.

Gondolom nem vagyok egyedül, aki nem szereti a pulzusövet, ez abból is látható, hogy a piacot egyre jobban ellepik a csuklóra erősíthető pulzusmérők.

Ezek teljesen más technológia segítségével mérik a pulzust és habár mondhatni még gyerekcipőben járnak, van már néhány használható, kifejezetten sportolóknak szánt termék.

Technológia

A pulzusövek a szív elektromos jeleit mérik, hasonlóan az orvosok által használt elektrokardiográfhoz — csak kisebb méretben és egy hajszálnyival pontatlanabbul. Fontos, hogy az öv minél közelebb legyen a szívhez és elengedhetetlen a jó tapadás a bőrhöz.

A csuklóra erősíthető mérők megvilágítják a bőrt és a bőr színének változásából — amit a vér áramlása okoz — számítják ki a pulzust. Itt is fontos, hogy közel legyen az eszköz bőrhöz, de jóformán bárhol működhet, nem kell közel legyen a szívhez — így már kerékpáros sisakok is léteznek beépített pulzusmérővel.

Mivel fény alapján dolgozik, ezért nagyon fontos, hogy a külvilág fényeit a lehető legjobban kiszűrje, különben a mérés pontatlan lesz.

Hétköznapi használatra szánt mérők

Hétköznapi tevékenységek alatt az alvás, sétálás, zuhanyozás, üldögélés, stb. értendő. Ezen tevékenységek esetén a pulzus alacsony marad.

Ebben a kategóriában leginkább a manapság oly népszerű fitnesz karperecek találhatóak, melyek mérik a pulzust — nem mindegyik —, van bennük lépés- és kalóriaszámláló és pár hasonló alapfunkció.

Sportolásra nem igazán alkalmasak, vagy csak korlátozott mértékben egy okostelefonnal társítva. Ilyen esetben viszont megkérdőjelezhető a pontosságuk.

Sportolásra szánt mérők

Ezek azon pulzusmérők, melyek a sportolás során fellépő komolyabb körülményekkel küzdenek meg. A megemelkedett pulzusszám mellett az izzadás és a bőrre lerakodó vékony sóréteg is befolyásolja a fény útját, az erőteljesebb rázkódásról nem is beszélve.

Az ide tartozó eszközök vagy a pulzusövet hívatottak kiváltani, vagy teljes értékű sportórák, beépített GPS-el, edzésfunkciókkal, nagy kijelzővel, stb. Csak sportoláshoz ajánlott használni ezeket, ellentétben a fitnesz karperecekkel, amik éjjel-nappal az ember karjára vannak erősítve.

Csuklóra erősíthető pulzusmérők sportoláshoz

Van néhány gyártó, aki csak a csuklón mérhető pulzusra fókuszál, de nem épített köréje egy sportórát. Ezen eszközök úgy működnek, mint a pulzusövek, azaz csak a pulzust mérik és párosítani kell őket sportórával, ami feldolgozza az adatokat.

Vásárlás előtt mindenképp nézz utána, hogy a sportóráddal tud-e kommunikálni, azaz ANT+ vagy Bluetooth Smart technológiát használ adattovábbításra.

Beépített akkumulátoruk jóval kevesebb ideig bírják, mint a pulzusövek elemei. A 7-10 órás üzemidő számít átlagosnak.

Ezen kategóriában a Mio és a Scosche termékei a legelterjedtebbek és legmegbízhatóbbak. A két legaktuálisabb termékük a Mio Link és a Scosche RHYTHM+.

Sportórák beépített csuklóra erősített pulzusmérővel

Több termék is megtalálható a piacon, melyek tovább fejlesztették a GPS-es sportórákat és egy fény alapú pulzusmérőt is beleépítettek.

Az igazán nagy nevek — Polar, Garmin, Timex és Suunto — egyelőre nem rukkoltak elő ilyesmivel, viszont szerintem nem kell sokáig várjunk rá. Tetszik vagy sem, nekik is meg kell lépniük ezt, hogy kiszolgálják a vásárlók igényeit.

Így egyelőre a piacot a kisebb gyártók termékei lepték el, köztük található a TomTom, az Adidas, az Epson, a Fitbit és a Soleus. Íme néhány termékük, sajnos a felhozatal egyelőre szegényes.

A TomTom Runner Cardio és Multi-Sport Cardio tekinthető jelenleg a legjobb termékeknek. A pulzusmérést a Mio-tól licenszelik, azaz ugyanaz a mérő van beleépítve az órába, mint a Mio termékeibe. Jól működő GPS-el, több komolyabb edzésfunkcióval és megfizethető árával jó választás lehet egy “minden egyben” sportórát kereső számára.

Az Adidas Smart Run ígéretesnek hangzott, és hiába a pontos pulzusmérés, a gyenge GPS érzékelő, a silány akkuidő és az érintőképernyő problémái miatt nem egy igazán jó vétel. Főleg ha a horribilisen magas árát is nézzük. Lassan már öregecskének is számít egy ilyen gyorsan fejlődő piacon.

A Fitbit Surge egy fitnesz karpereceket gyártó terméke,  első sportórájuk. Mint az várható volt, nagyon jól teljesít a hétköznapokban, de sportolás során nem az igazi. A pulzusmérése ilyenkor pontatlanná válik. Ez is a megfizethető kategória.

Az Epson Runsense SF-810 csak pár hete került piacra, egyelőre kevés információt lehet róla tudni, viszont az ígéretesnek hangzik. Reklámarcuk a tavalyi Boston Maratont megnyerő Meb Keflezighi, aki maga is ezt használja.

Az óra minden alkatrésze házon belül készül, beleértve a pulzusmérést is, ami 20 órás működéssel kecsegtet. Az, hogy mennyire éri meg a kissé magas árát, heteken belül kiderül.

A Soleus GPS Pulse szintén megfizethető, azontúl nem sokat tudni róla.