Sportruházat és futócipő vásárlása olcsón 7 lépésben

A sportruházat és a futócipő beszerzése a legtöbb sportoló számára időigényes feladat és sokba kerül.

Két lehetőséged van a vásárláshoz: sportüzletek és online.

Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, és szerintem mindkettőt szükséges igénybe venni a megfelelő ruházat, cipő és felszerelés beszerzéséhez.

Az üzletek akkor lehetnek a segítségedre, ha tanácsra van szükséged egy eladó részéről vagy több márka többféle modelljét is fel szeretnéd próbálni.

Egy idő után viszont kialakul az öltözködési stílusod, megtalálod kedvenc termékeidet és a számodra kényelmes cipőt. Ha már tudod előre hogy mit és milyen méretben szeretnél megvásárolni — például egy elhasznált futócipő lecserélése egy pont ugyanolyanra —, akkor az online vásárlás tűnik jobbnak: hamarabb megy, olcsóbb és házhoz szállítják a kívánt terméket.

Évek óta az alábbi lépéseket alkalmazom futócipőim, ruházatom és egyéb felszerelések beszerzésére.

1. Tudd pontosan mit akarsz

Ahhoz hogy megtaláld a méretedet egy adott cipőből, találj egy kényelmes nadrágot vagy esetleg egy megfelelő övtáskát, erősen ajánlott, hogy felpróbáld azokat.

Vaktában vásárolgatni online nagy pénzkidobást eredményezhet. Az is lehet, hogy hónapokig szenvedni fogsz a túl kis méretű cipőben vagy mindig kidörzsöl hónaljban egy számodra kényelmetlen póló.

Érdemes elmenned egy üzletbe és elbeszélgetned az eladókkal az igényeidről — minél őszintébb vagy, annál többet tudnak segíteni. Felpróbálhatod a kiszemelt cipőt többféle méretben, megnézheted különböző márkák megoldásait ugyanarra a ruházatra, stb.

Miután rátaláltál a megfelelő termékre azt jó, ha meg is vásárolod az üzletben. Nagy disznóság lejegyezni vagy észben tartani a kiválasztott termék típusát, méretét és aztán valahonnan megpróbálni olcsóbban beszerezni.

2. Időben kezd meg a bevásárlást

A sportruházat és a futócipő általában nem egyik napról a másikra megy tönkre. Napokkal, de inkább hetekkel előre látható, hogy meddig fogja bírni az adott lábbeli vagy ruhadarab.

Ha az utolsó pillanatban fogsz neki bevásárolni, akkor annak kapkodás lesz a vége, nem tudod kivárni az akciókat és jóformán azt fogod megvenni ami épp készleten van.

3. Rendelj online az EU-ból

Habár Amerikában van a legtöbb nagy online üzlet, Európa sem panaszkodhat és számodra valószínűleg alkalmasabb innen vásárolni — legalábbis ha az Európai Unió valamelyik tagországában élsz.

Az Európai Unió országaiból rendelve megúszod a vámot és az adózást. Valószínűleg a szállítási költség is alacsonyabb lesz, mintha a tengeren túlról rendelnél.

4. Keress egy online üzletet

Kiindulásképpen válassz ki egy nagy gyűjtőoldalt — pl. amazon.co.uk vagy ebay.co.uk. Itt rákereshetsz a termékre amit kinéztél magadnak és megtudhatod mely üzletek árulják olcsóbban.

Ha úgy gondolod ez így neked megfelel, akkor az adott gyűjtőoldalról meg is rendelheted, de van amikor jó még egy kicsit utánajárni a dolgoknak.

5. Nézd meg a kiválasztott üzlet weboldalát

Ha valamelyik gyűjtőoldalon találtad az online üzletet ahonnan vásárolni szeretnél, akkor nézd meg a weboldalát is! Itt általában egy kicsit olcsóbbak a termékeik, mivel nem kell jutalékot fizessenek a gyűjtőoldalaknak.

6. Keress promóciós kódokat a kiválasztott üzlethez

Nézz utána egy kis keresgéléssel az interneten, hogy vannak-e érvényben levő promóciós kódok az online üzlethez. Ezek segítségével tovább faraghatsz az árból.

Általában 10-20%-os kedvezményt vagy ingyen szállítást tesz lehetővé egy ilyen kód felhasználása a vásárlásnál.

7. Válassz szállítási módot

Természetesen előbb nézz utána, hogy a te országodba, lakhelyedre kiszállítják-e a kívánt terméket?

Általában többféle szállítási mód létezik a leglassabb és legolcsóbbtól a leggyorsabb és legdrágábbig. Ezért is érdemes időben megrendelni az új ruhadarabot vagy cipőt amire szükséged lesz, így sokat spórolhatsz a szállításon.

Az EU országaiból rendelve eddig mindent kevesebb, mint 10 nap alatt megkaptam, még a leglassabb postai szállítással is. Hátránya, hogy el kellett bandukoljak a sarki postára átvenni a csomagot, de jóval költséghatékonyabb, mintha egy futárszolgálattal hozattam volna ki a terméket.