Budapesti olimpiai váltóverseny: egy hajszálnyira a dobogótól

A 20. olimpiai váltóverseny az idén június 9.-én került megrendezésre Budapesten a Városligetben.

Sajnálatos módon pont a verseny idején tetőzött az árvíz a Dunán, ami befolyással volt a versenyre.

Az evopro SC több mint negyven futóval vett részt a versenyen, többek között velem. Hét maratoni és egy félmaratoni váltócsapatot raktunk össze.

Az időjárás teljesen ellenünk dolgozott, azok után, hogy hónapokig esett az eső és jóformán minden nap megáztam amikor szaladni voltam, a verseny idejére kánikula lett.

Esőt jósoltak, sőt vihart, de helyette égető napsütés és dögmeleg volt, ami nem épp a legjobb kombináció egy futóversenyhez.

Az egyetlen komoly probléma ami felmerült a verseny alatt az a táv hosszának lerövidítése volt az árvíz miatt. Ez teljesen érthető, de ezt nem a versenyt megelőző este kellett volna közölni a futókkal. Sokan csak a rajt előtt pár perccel tudták meg, hogy megváltozott az útvonal.

Olimpiai váltóverseny: evopro SC
Olimpiai váltóverseny: evopro SC

Az eredeti terv szerint 7 kilométernyi, azaz egy hatodmaraton hosszúságú kört kell megtennie minden futónak aki váltócsapatban versenyzik, így teljesítve a maratoni távot. A félmaratoni váltócsapatok értelemszerűen három tagot vonultattak fel.

A pályamódosítás után a futónkénti táv 5,3 km-re, azaz nyolcadmaraton hosszúságúra rövidült, ebből kifolyólag a hat futó csupán hat-nyolcad maratont tett meg. Ez egy teljesen szokatlan és egyedi távolság, így az időeredmények nem hasonlíthatóak össze más versenyek eredményeivel.

Én egy — lerövidített — maratoni távot futó váltócsapatban, azaz öt másik emberrel karöltve futottam. Csapatunk neve evopro gyors.

Egy váltóbotot kellett kézről kézre adjunk, ezen volt az időmérő chip is. Számomra a váltóbot túlságosan hosszú volt ahhoz, hogy kényelmesen lehessen szaladni vele.

Olimpiai váltóverseny: padlógáz
Olimpiai váltóverseny: padlógáz

Az útvonal a Városliget utcáin vitt végig, a váltópont pedig az 56-osok terén volt. Minden futó ugyanazon az útvonalon futott. Ennek az lett a következménye, hogy a gyors csapatok hamar utolérték a lassúakat, a kör bezárult.

Mivel negyedik voltam a csapatban, nem volt könnyű végigverekednem magam a tömegen, végig előztem az embereket, csak egy futó volt gyorsabb nálam, akit az utolsó kilométeren követtem, így nem lassultam le.

Összesen 639 csapat ért célba és ezek között sikerült megszerezzük a 11. helyet. Habár számítottunk a jó eredményre, de ez meghaladja várakozásainkat. A céges csapatok száma 376 volt, ezek közül a 4. helyen végeztünk és alig két percen múlott, hogy felléphessünk a dobogóra!

Teljes mértékben elégedett vagyok a teljesítményünkkel, öröm volt egy erős csapat részeként futni, mivel nagyon motiváltak a többiek. Senki nem akart gyengén szaladni, visszahúzni a csapatot, így mindenki maximumot nyújtott ami sikerre is vezetett.

Az én időm 21:22 perc lett, ez pontosan 4 perces kilométereket jelent. Mivel negyedik váltótagként indultam, tömeg fogadott a pályán, mivel az eleje beérte addigra a végét. Ezáltal a gyors csapatok futói több tíz vagy épp száz náluknál sokkal lassabb futót kellett megelőzzenek, ami sokat ront a teljesítményen.

Az evopro SC többi csapata is jól szerepelt, volt aki szórakozni jött ki, de olyan is akadt aki élete első félmaratonját szaladta le.

Jó volt részese lenni ennek a futóversenynek, a hangulat szokás szerint kitűnő volt. Leszámítva az utolsó pillanatban történt útvonal módosítást, a szervezés nagyon jóra sikerült. Váltócsapatban futni pedig nagy élmény volt számomra!

Amit viszont kicsit furcsállok, hogy egy futó akár több csapatban is szaladhatott. Ez egy olyan abszurd helyzetet is létrehozhat — habár kicsi a valószínűsége —, hogy például az első két helyet megszerző csapatok ugyanabból a hat emberből épülnek fel, csak más-más sorrendben szaladták le a távot.

Régóta motoszkált a fejemben, hogy miért olimpiai ez a verseny, és beletelt pár napba mire sikerült rájönnöm. Június 23. az olimpiai nap és ennek tiszteletére rengeteg sporteseményt rendeznek júniusban, többek között ezt a futóversenyt is.