Maraton előtti ideális reggeli

A maraton előtti reggelizés fontos. Viszont eltalálni, hogy mit, mennyit és mikor egyen az ember nem olyan egyszerű.

Sőt!

Sok mindennel kísérleteztem az évek során, közben figyeltem, hogyan reagál a szervezetem.

Ha megnézzük a profikat, akkor a legnépszerűbb kaja az pirítós és banán vagy valami sütemény, pár órával a rajt előtt.

Jómagam egyszer nagyon befürödtem a süteményes próbálkozással. Félmaratonra indulva egy pékségnél vásároltam egy kakaós csigát, majd egyéni legjobb időt szaladtam. Egy hónappal később, maraton előtt, ugyanannál a pékségnél, ugyanannyi idővel a verseny előtt ugyanolyan kakaós csigát vettem. Kétszer akkora távhoz immáron két darabot.

Azt a hasfájást senkinek se kívánom, ami a táv felénél szinte feladásra kényszerített.

Újabb kísérletezgetések után — műzli, zabkása, gyümölcs, pirítós, stb. — végre találtam egy olyat, ami kitűnően bevált. Energiát adott, nem éheztem meg tőle és egyáltalán nem fájt a hasam a tegnapi Székely Maraton során.

Valójában egy kis adag gyümölcssalátáról van szó, kendermaggal megszórva és gyömbérrel ízesítve.

Hozzávalók:

  • egy banán
  • 100 g áfonya
  • 1 nk. kendermag
  • 1 tk. őrölt gyömbér

Vágd apróra a banánt, majd szórd rá az áfonyát és a kendermagot, végül az őrölt gyömbérrel ízesítsd!

Elkészíteni és megenni is alig pár perc, így nem rabol el sok időt a verseny előtti reggeledből. Nekem arra is kényelmesen jutott időm, hogy lefotózzam, így láthatod a tegnap mivel indultam neki a maratonnak.

A gyömbér kifejezetten ajánlott hasfájdalmakra, ezért használtam fűszerként — erősen csípős ízét szokni kell, főleg ekkora mennyiségben. A banán energiát ad, az áfonya pedig egy vitaminbomba. A kendermag biztosítja a fehérjét és a zsírokat, így téve teljessé ezt az ételt.

Körülbelül másfél órával a rajt előtt fogyasztottam el és csak fél órával a rajt után, az első frissítőállomáson ettem legközelebb.