Felkészülésem a Budapest Maratonra: negyedik, utolsó hónap

Véget ért a négy hónapos, 18 hetes felkészülésem a holnapi Budapest Maratonra. Hosszú nyár volt, könnyedén kezdődött, de döcögősre sikeredett ez az időszak.

Sok minden történt velem, futósérülés, sikeres versenyek és sok-sok megtett kilométer három országban. Végre eljött a maraton ideje!

Harmadszor vágok neki a Budapest Maratonnak, és tanulva az előző évekből nagyon komolyan vettem a felkészülésemet. Az idén a Hanson testvérek edzéstervét követtem.

Az első hónap sikeres volt, ezt szandálban csináltam végig, és leszámítva egy-két apróbb sérülést, gond nélkül ment minden. Teljes mértékben kiismertem az edzésterv apró részleteit és a helyeket ahol edzettem, így magabiztosan vágtam neki a hátramaradt heteknek az edzéstervből.

A második hónap egy terepversennyel a Hójában, majd a szentgyörgyi félmaratonnal kezdődött. Ezek után jött a hideg zuhany, rám köszöntött minden futó rémálma, egy komoly sérülés, ami megakadályozott az edzésben, sőt, néhány napig a járásban is. A maraton kétségessé vált. Két hét pihenés következett, ami a céljaim újragondolására késztetett.

A harmadik hónap során sikerült felépülnöm a sérülésből és újra keményen edzettem. Végül pedig egyéni legjobb idővel szaladtam végig a Budapest Félmaratont.

A negyedik hónap, azaz utolsó hónap két versenyt hozott magával és csúcspontként ott vár rám a holnap délelőtti maraton. No, de lássuk szépen sorban.

A tizennegyedik hét során a félmaraton fáradalmait pihentem ki, majd egy kicsit közbeszólt az élet és csak hétvégén került elő a futócipő. Így csak 32 km lett az össztáv.

A tizenötödik hét végén újra verseny várt rám, így kicsit lazábbra vettem a hét közbeni futásokat. Az össztáv 46 km lett. Ezt a hetet a kolozsvári Crosul Companiilor versenyen szerzett első helyünkkel sikerült megkoronázni.

A tizenhatodik hét volt a legkeményebb, három különböző városban is szaladtam, a sok-sok teendőm is bekavart, mégis meglett a 80 km össztáv, két pihenőnap mellett. Előbb Csíkszereda és környéke szépségeit élvezhettem, majd Kolozsvártól búcsúztam, és végül a szatmári Szamos-parttal ismerkedtem.

A tizenhetedik héten Angliába utaztam és oly kötött volt a programom, hogy csak nehezen tudtam az edzésekre időt szakítani. Ez, és az ismeretlen város miatt edzőterembe jártam, és futópadon szaladtam. Habár jóval unalmasabb volt, mint a szabadtéri futás, edzésnek tökéletesen megfelelt.

Hétvégén pedig újabb futóversenyen vettem részt, a Cusworth 10K-n, amit egyéni legjobb idővel sikerült zárnom. Össztáv: 54 km.

A tizennyolcadik hét rövidre sikerült, itt a pihenésen volt a hangsúly, így 19 km gyűlt össze, amihez hozzáadódik a maraton távja is.

Mindezt összeadva kiderül, hogy 874 kilométert szaladtam és 79 alkalommal került fel a futócipő (avagy szandál) a lábamra ez a négy hónap alatt.

Szerettem volna 3 órán belüli maratont szaladni, de a sérülés miatt kicsit visszafogtam magam és jelenleg 3:10 órában reménykedem.

Vajon sikerül?

Holnap kiderül, hiszen reggel ott leszek a rajtvonalnál, és az egyéni verseny mellett váltóban segítem az evopro SC egyik csapatát is.

2 thoughts on “Felkészülésem a Budapest Maratonra: negyedik, utolsó hónap”

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.