Felkészülésem a Budapest Maratonra: harmadik hónap

Újabb hónap telt el, így már a harmadik is véget ért a 18 hetes, azaz négy hónapos felkészülésből a Budapest Maratonra.

Egy szinte tökéletes első és egy sérüléssel végződő második hónap után a harmadik a felépülésemet szolgálta és felkészített a szeptemberi Budapest Félmaratonra.

Két hét szünet után a felkészülés tizedik hetében újra előkerült a futócipő és felváltva bicajoztam vagy szaladtam, kezdetben csak rövid távokat. A heti össztáv pont egy félmaratonnyi lett, 21,1 km.

A szandált visszacseréltem a tavaly használt minimalista cipőmre, ami több védelmet nyújtott a felépülőben levő lábfejemnek. Futások után a lábamat hideg vízzel locsoltam és szorítókötéssel jártam, hogy amennyire lehet pihentessem.

A tizenegyedik héttől kezdve ismét nekiálltam a kilométerek gyűjtögetésének. Igyekeztem lazán szaladni, nem erőltetni és csak mennyiségre gyúrni, így lett meg a 63 km erre a hétre, kiegészítve tornákkal és jógázásokkal.

A tizenkettedik héten előkerültek a kemény edzések is, iramjátékkal, tempós futással és hosszú távokkal. Akárcsak előző héten, most is közösen edzettünk egyet a csapattársaimmal, így készülve az 5 kilométeres céges csapatok közötti futóversenyre, mely szeptember végén lesz.

A heti össztáv 64 km lett, amihez hozzájön egy 35 km körüli biciklitúra a Szénafüvek irányába.

A tizenharmadik hét teljes mértékben a Budapest Félmaratonról szólt, csak rövid 8-10 kilométeres könnyű futásaim voltak, cserébe sok szervezkedéssel, tervezéssel és készülődéssel. A félmaratonra minden összeállt, egyéni legjobb időt futottam, páros váltóban pedig kitűnően teljesítettünk. A heti össztáv 57 km.

Az elmúlt három hónap során 642 km-t szaladtam, ami jócskán elmarad a tervezett 1018 km-hez képest, de hát sajnos a sérülés nagyon megfogott. Ennek ellenére visszajött a magabiztosságom a félmaraton után, az bizonyította be számomra, hogy felépültem és hogy a kondim se úszott el.

Egy hónap, és nyakamon a maraton. Alig várom! Addig is lesz egy kemény hetem, majd szép lassan kezdek ráhangolódni a versenyre.

2 thoughts on “Felkészülésem a Budapest Maratonra: harmadik hónap”

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.