Felkészülésem a Budapest Maratonra: első hónap

Október 13. az idei Budapest Maraton időpontja.

Számomra az idei év legfontosabb versenye. Már kétszer végigcsináltam, az idén újra nekivágok, méghozzá nagy tervekkel, álmokkal: három órán belül célba érni!

Mint azt már előző bejegyzéseimben is említettem, a tavasszal felkeltette az érdeklődésemet a Hanson testvérek edzésterve.

Ennek egy lerövidített és enyhén módosított változatát használtam a legutóbbi versenyemre való felkészüléshez és méltónak találom ezt használni a maratonhoz is.

Első lépésként az amerikai szerzők által készített edzéstervben megadott távokat átalakítottam mérföldről kilométerre.

Utána elköltöztem egy olyan környékre, ahol minden nap gond nélkül futhatok. A közelben van a Szamos partja egy szépen kiépített kerékpárúttal, illetve ez mellett található egy sportpark is. Nem messze az új lakhelyemtől egy erdő is található és a Sétatér sincs messze.

A 18 hetes edzéstervben leírtakat június 10.-én kezdtem el követni. Az első hét nagyon könnyű volt, rövid távok laza tempóban. Tökéletes volt ismerkedni a környékkel és élvezni a napfelkeltét. Az össztáv erre a hétre alig lépte túl a 40 km-t.

A második hét már több futást tartalmazott, de a tempó még mindig alacsony volt. Itt már megjelent a gyorsító edzés, amit szintetikus anyagból készült futópályán végeztem el. A hét végére teljesen jól éreztem magam és túlléptem a 60 km-es össztávot.

A harmadik hét már keménynek ígérkezett, amit pár dologgal sikerült megfejelni, hogy még nehezebb legyen a dolgom. Ez már egy teljes értékű hét volt, gyorsító edzéssel, tempós futással és hosszú futással, melyeket könnyű futások kapcsoltak össze egy pihenőnap mellett.

A hétfői futás során rosszul léptem rá egy ágra, ami a jobb bokámat viselte meg. Kedden időhiány miatt vendéglőben ebédeltem, és hiába igyekeztem valami egészségesebb kaját választani, az esti futás során kiderült, hogy valami nem stimmelt az étellel, és komoly hasfájdalmak miatt nem tudtam végigcsinálni az összes gyorsító résztávot.

Ezek után jól jött a szerdai pihenőnap, aztán csütörtökön a bal sarkamat sikerült megkínoznom, bizonytalanná vált, hogy tudom-e folytatni az edzéseket, vagy néhány pihenőnapot kell beiktassak? A hét többi futására rátette bélyegét a sajgó boka és érzékeny sarok, de így is végigcsináltam és 67 km-el zártam a hetet.

A negyedik hétre elmúltak a fájdalmak. Eddigre sikerült kiismertem a helyszíneket, és kialakult, hogy melyik edzést hol végzem el.

Így a három könnyű futásom a Szamos partján zajlott, élvezve a víz csobogását, a napsütést, figyelve a játszadozó kutyákat és sétáló embereket.

A komolyabb edzéseket a sportparkban szaladtam le, a hosszú és a tempós futás során jól jött a fák árnyéka és a parkban elhelyezett vízivásra való szökőkút.

A gyorsító edzés helyszíne a futópálya lett.

A heti össztáv, hat edzéssel, túllépte a 70 km-t.

A gyorsító edzéseimmel elégedetlen voltam, habár többször is próbálkoztam, sosem sikerült igazán megbarátkoznom a 400 méteres, ellipszis alakú futópályával. A pálya borítása sosem tetszett, számomra túl puha, ruganyos.

Mindez mellett pedig jóformán állandóan egy nagy bal kanyarban szalad az ember, ami eltérően terheli a lábakat, és alig pár kör után már fájdalmakat éreztem a bal lábamban. Ezért döntöttem úgy, hogy a továbbiakban mellőzöm a futópályát, egy egyenes, sík területet fogok használni, például a Szamos partját vagy a városi Sétateret.

Minden edzés után egy negyedórát szántam nyújtógyakorlatok elvégzésére. A jógában ismert Napüdvözlet gyakorlatsor szépen ellazította, nyújtotta minden izmomat.

Az étrendemet igyekszem napról napra tovább finomítani, figyelni, hogy melyik ételre hogyan reagál a szervezetem. Így nyáron könnyű beszerezni a friss zöldségeket, gyümölcsöket és belőlük egyszerű, vitamindús és laktató ételeket készíteni. Tapasztalataim szerint az étrendnek legalább akkora szerepe van a felkészülésben, mint az edzéseknek.

Egy hónap, 22 futóedzés, és 245 km megtétele után kijelenthetem, hogy jó formában vagyok, teljes gőzzel folytatom tovább a felkészülésemet.

A következő négy hét nem ígérkezik nehéznek. Két verseny is tervben van, a Szentgyörgy Félmaraton és a Székely Szupermaraton, de csak könnyed tempóban szeretném őket teljesíteni, élvezni a szülőföld nyújtotta élményeket, és itt tesztelném élesben az idei futófelszerelésemet.

8 thoughts on “Felkészülésem a Budapest Maratonra: első hónap”

      1. Csak bizonyítom azt a tényt, hogy a szaladás nem időjárás függvénye, sosem zavart ha esett vagy havazott a körök leszaladása alatt.
        Ejsze valahogy elindulok a napokban. Például, ma.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.