Védekezés kutyák ellen

Sajnos a sok kóbor kutya, szabadon kószáló juhász kutya, és elszabadult kutyák miatt a futók kutyatámadás veszélyének vannak kitéve.

A lentebb leírtak személyes tapasztalataimra alapozom.

A kutyák kategorizálása

A kutyákat lakhelyük, nevelési módjuk és támadási szándékuk szerint kategorizálhatjuk.

Minél jobban ki tudjuk deríteni, hogy egy kutya miért támad, annál könnyebb egy megfelelő védekezési módot találni rá.

1. Városi kutyák

Általában kis és középtermetű, elkényeztetett kutyusok, akiket a szabadban póráz nélkül sétáltat a gazdája.

A sok bezártság miatt energiatúltengésben szenvednek, kikerülve a szabadba, azonnal feltámad bennük a harci ösztön. Ezek a kutyák nincsenek betanítva semmire, ezért támadásuk teljesen céltalan, nem védik sem a területüket, sem a gazdájukat, sem egy nyájat.

Céljuk, hogy megharaphassák az ember lábát, így muszáj őket minden áron távol tartanunk magunktól.

2. Udvaron tartott kutyák

Közép és nagy termetűek, feladatuk a házőrzés.

Sok helyen nem kötik meg őket az udvaron, így bármikor kiszabadulhatnak ha nyitva marad a kapu vagy nem elég magas a kerítés és azonnal az arra járó gyalogos, futó vagy biciklis után vetik magukat.

Habár elég vadul indulnak neki a támadásnak, az általában pár másodperc után enyhül és csak néhány méterre szoktak eltávolodni az otthonuktól.

Céljuk, hogy megvédjék a házat és udvart, elijesszék a betolakodót.

Legjobb módja a menekülésünknek, ha minél hamarabb kikerülünk a kutya fennhatósága alatt levő területről.

3. Kóbor kutyák

Elgazdátlanodott, nagyrészt közepes méretű kutyák.

Támadásuk mögött agresszivitás és az éhség rejlik. Falkában élnek, amely akár tíz-húsz főre is megnőhet, ez a legnagyobb fegyverük az ember ellen is.

4. Juhászkutyák

Nagytestű, agresszivitásra, védelemre nevelt kutyák, melyek célja megvédeni egy nyájat, csordát és a gazdájukat bármi áron, akár az ellenségnek titulált ember elpusztításával is.

Három-négyfős falkában járnak, több száz méterről is támadhatnak.

A támadás megelőzése

A kutyatámadás legjobb módjának elkerülése a megelőzésre alapul. Bármennyire is közhelyesen hangzik, így háríthatjuk el a támadások nagy részét!

Lássuk a kategóriák szerint a megelőzés legjobb módját!

1. Városi kutyák elkerülése

A városi kutyákat akkor kerülhetjük el leginkább, ha nem megyünk kutyasétáltatók által használt helyekre.

A gazdik a város között pórázon vezetik kutyájukat, de amint megérkeznek kedvenc parkjukba, folyópartjukra elengedik a kutyákat. Ilyenkor a gazdi is lazít, figyelmetlen, későn reagál a kutyája viselkedésére.

Ezen kutyasétáltatásra alkalmas helyek száma korlátozott egy városon belül, néhány park és folyópart kivételével nem találni póráz nélkül sétáltatott kutyát.

A gazdik munkaidejük előtt és után viszik sétálni a kutyákat, azaz reggel és késő délután, illetve hétvégén, így elegendő elkerülni ezeket az időpontokat ha mindenképp ilyen helyen akarunk sportolni.

2. Udvaron tartott kutyák elkerülése

Udvaron tartott kutyával szinte bárhol találkozhatunk, ahol udvarral rendelkező ház van. Van aki házőrzésre tart kutyát, van aki csak divatból.

Habár ilyen helyeken kényelmesebb szaladni a kisebb forgalom miatt, javaslom a gazdagok által lakott házak elkerülését, mivel ők divatból, a szomszéddal való viaskodásból, általában agresszív kutyákat tartanak.

Ezek a kutyák szabadon kószálnak az udvaron, nincsenek egyáltalán betanítva és sok szeretetet sem kapnak gazdáiktól. A kis udvar miatt mozgásigényüket sem tudják kiélni.

Gyakran előforduló fajta a német juhászkutya (farkaskutya) és a pitbull. Ezek a kutyák amint észrevesznek valamit elkezdenek dühöngeni a kerítés mögött. Az alacsony kerítéseken könnyedén átjuthatnak.

Ajánlatos olyan házak környékét választani sportoláshoz, ahol a kutya meg van kötve, illetve ahol szelídebb fajtákat tartanak.

3. Kóbor kutyák elkerülése

Bárhol előfordulhatnak, úgy város között, mint a városon kívül. őket a legnehezebb elkerülni. Gyakran előfordulnak a lépcsőházak közelében levő nagyobb szemeteseknél, és a települések mellett levő szemétlerakóknál.

Nyári melegben szeretnek behúzódni sövények és bokrok árnyékába. Általában megvan a törzshelyük, ezekről más emberektől értesülhetünk.

A legjobb módszer az elkerülésükre, hogy nyitott szemmel járunk és amint megpillantunk egy kóbor kutyát, más útvonalat választunk, tűnjünk el mielőtt észrevesznek.

Ne felejtsük amit fentebb is említettem, hogy falkában járnak, így ahol egy van, ott valószínűleg több is akad belőlük.

4. Juhászkutyák elkerülése

A juhászkutyák nagyrészt nyájak, csordák közelében vannak.

Alapszabály, hogy ne menjünk a közelébe egy nyájnak, mert a kutya bárhol lehet, nem föltétlenül a nyáj mellett. Pihenhet valahol egy fa tövében vagy épp több száz méterről is kiszúrhat minket és támadásba lendül.

A tudás hatalom, ha tudjuk hol szoktak juhnyájak, csordák legelni, vagy hol vannak lovardák a közelben, akkor elkerülhetjük ezeket a kutyákat.

Védekezés, avagy mit tegyünk ha megtámadtak a kutyák

Ha már támad a kutya, akkor van néhány alapszabály, ami minden esetben hasznunkra válik:

 • A testi épségünket mentsük, felejtsük el, hogy épp futóedzésen vagyunk, hogy tönkremehet a kezünkben fogott telefonunk vagy hogy összemocskolhatjuk a ruhánkat!
 • Mindig tudjuk hol van a kutya, kövessük a mozgását!
 • Ne nézzünk a kutya szemébe, mert azzal tovább ingerelhetjük!
 • Amennyire lehet forduljunk vele szembe, ne hagyjuk, hogy a hátunk mögé kerüljön.
 • Mindent tegyünk meg, hogy a kutya ne férkőzzön a közelünkbe, kerüljük a testi kontaktust amíg csak lehet!
 • Tegyük magunkat nagyobbá, tárjuk ki a karunkat, álljunk terpeszállásba!
 • Ordítsunk, üvöltsünk a kutyára, ezzel a közelben levő emberek figyelmét is felkelthetjük akik segítségünkre siethetnek!
 • Hátráljunk a kutya elől, általában jó mód ha visszafele haladunk az útvonalon, ahol jöttünk.
 • Ne fordítsunk a kutyának hátat és ne kezdjünk el futni! A kutyák nagyon jó futók, és hátulról könnyen megtámadnak.
 • Ha van valami a kezünkben vagy fel tudunk venni valamit a földről (követ, ágat) akkor azt lóbáljuk!

Ilyen esetben a lélekjelenlét megőrzése és a teendők betartása a legnehezebb dolog. Egy komoly kutyatámadás esetén az adrenalinszintünk pillanatok alatt az egekbe ugrik.

Ne pánikoljunk, az, hogy félünk, természetes dolog, de törekedjünk a gondolkodásra és ne fejvesztve kezdjünk el menekülni.

Ha harcra kerül a sor, legnagyobb fegyverünk a testsúlyunk, ezzel a legtöbb kis és közepes méretű kutyát ártalmatlanná tehetjük.

Hiába vagyunk nagy állatbarátok, ezt ilyenkor jobb elfelejteni és a lehető legrövidebb idő alatt ártalmatlanítani a kutyát.

A kutya legnagyobb fegyvere a szája, de gerince, bordái viszonylag gyengék, így ezek könnyen eltörhetőek és belső sérüléseket, fájdalmat okozhatnak neki.

A végtagjainkat használva menthetjük a fontosabb szerveinket, törzsünket, arcunkat és a nyakunkat.

Ne csak védekezzünk, támadjunk is, hogy a kutyában is kárt okozzunk és így visszahárítsuk a támadását!

Az üzletekben kapható kutyaelhárító segédeszközöket nem láttam használat közben, de szerintem egy paprika spray-jel hamarabb fújja szembe saját magát az ember az ijedtségtől, mint a kutyát.

Az ultrahangot kibocsájtó eszközök működésében nem bízom, lehet, hogy pont akkor merül le benne az elem, vagy tovább ingerli az ember a kutyát vele.

Személyes tapasztalataim kutyatámadás elhárítására

Igyekszem mindent megtenni a megelőzés érdekében, de ennek ellenére a futóedzéseimen és kerékpározás közben már többször is támadtak meg kutyák. A lentebb leírt dolgok segítettek megelőzni a bajt, közelharcra nem került sor és nem is harapott meg soha kutya.

Mielőtt valaki félreérteni a leírtakat, megemlítem, hogy nagy állatbarát vagyok, de nem teszem kockára testi épségemet egy megvadult kutya miatt..

Ilyen esetekben a kutya gazdájára nem lehet számítani, mire reagál a történtekre már több harapást is beszerezhetünk.

Az úton elhaladó autók nagy élvezettel nézik végig a harcot, segítség helyett inkább csak egy fülig érő vigyort kaptam tőlük és arra is vigyáznom kellett, nehogy elüssenek.

Városi kutyák esetén:

 • Szembefordultam, és próbáltam minél nagyobbnak és ijesztőbbnek látszani, széttártam karjaimat és terpeszállásba álltam.
 • Ráüvöltöttem a kutyára.

Udvaron tartott kutyák esetén

 • Szembefordulás, széttárt karok és terpeszállás.
 • Hátráltam, amilyen gyorsan lehet, de csak óvatosan, meg-megállva és szembeordítva a kutyával, ezzel féken tartva őt.
 • Ha több kutya támadt egyszerre, akkor hátrálás közben vigyáztam, hogy ne kerülhessen egyik sem a hátamhoz, illetve a falkavezért tartottam vissza, a többi kutya úgyis csak őt utánozta.
 • Amikor a kutya már nem követ, csak ugat, akkor igyekeztem a lehető leghamarabb kikerülni a látóteréből.

Kóbor kutyák esetén

 • Eddig csak egy kóbor kutya érdeklődését keltettem fel, de sikerült lelépnem amíg a közelembe ért volna vagy a társainak jelezhetett volna.

Juhászkutyák esetén:

 • Amíg a köztem és a kutyák között levő távolság több, mint száz méter, gyorsan visszafele futottam, ahonnan jöttem, közben meg-megállva és szembeüvöltve a kutyákkal.
 • Ahogy közelebb kerültek, egyre többször álltam meg és lassítottam a távolodásomat, ezzel lassítva a kutyákat is.
 • Több, mint öt percnyi huzavona után — ami egy évszázadnak tűnt akkor — sikerült eléggé eltávolodnom a kutyák által őrzött területtől, hogy felhagyjanak az üldözésemmel.