10 ajánlott könyv futóknak

Ha szeretnél egy kicsit elmerülni a futás rejtelmeibe, szeretnéd javítani a technikádat, megérteni az edzéstervedet, elsajátítani a mezítlábas futást, megismerni néhány jó receptet vagy csak egy jó regényt akarsz olvasni, akkor az alábbi könyvek között megtalálod a neked valót.

Mindegyiket olvastam és meleg szívvel ajánlom! Habár a központi téma ugyanaz, teljesen más szemszögből közelíti meg mindegyik könyv azt.

Sajnos csak néhány érhető el magyar nyelven, a többit angolul tudod elolvasni.

1. Danny Dreyer: ChiFutás

Azon kevés könyvek egyike, ami magyar nyelven is megjelent. Ajánlott elolvasnod ha szeretnél egy helyes technikát elsajátítani ami megvéd a sérülésektől és egy hatékonyabb futóvá válsz.

A chifutás a könnyedségről, erőlködésmentes futásról szól. Pár egyedi elemet leszámítva nagyon hasonlít egy általános jó futótechnikára, így akkor is sokat tanulhatsz a könyvből, ha nem fognak meg az ilyen keleties megközelítésű dolgok.

2. Scott Jurek: Eat and Run

Amerika egyik legismertebb és legsikeresebb vega ultrafutójának önéletrajzi könyve. A sokszoros ultramaraton győztes Jurek mutatja be sikere kulcsát, melyet nagyrészt az étrendjének tulajdonít.

Tömör, lényegre törő, élvezetes könyv, amely megmutatja hogyan lett egy beteg gyerekből és húsmániás tinédzserből egy vega sportoló aki a kemény munkának és az étrendjének köszönhetően élsportolóvá vált. Bónuszként minden fejezet egy recepttel végződik.

3. Michael Sandler: Barefoot Running

Részletekbe merülő könyv a mezítlábas futás technikájáról. Azonkívül leírja a szerző benne a saját görkorcsolyás balesetét, aminek hatására az egyik lába rövidebb lett és csak a mezítlábas futás gyakorlásával múltak el a fájdalmai.

A megközelítés kicsit filozofikus, az ember, a Föld és a természet közötti kapcsolat megerősítését is jelenti a mezítláb futás.

4. Rich Roll: Finding Ultra

Egy profi tinédzser úszóból lett alkoholista története, aki a negyvenes éveiben rátalált a triatlonokra és hosszabbnál hosszabb távokat tett meg így.

A könyv fő témája az EPIC 5 nevű öt nap egymásután teljesített ironman-ek története. Ezt egészíti ki egy jó nagy adag önéletrajzi adattal, megkavarva egy kis jógával, meditációval és vega étrenddel,  Az étrendjét nagyon részletesen bemutatja, mivel ő is ennek tulajdonítja sikereit.

5. Haruki Murakami    Miről beszélek, mikor futásról beszélek?

Könnyed hangvitelű, kicsit felületes írás egy író tollából, aki nem akar élsportoló lenni, csak kiegészítésképpen szalad minden nap és fut évi egy maratont vagy vesz részt egy triatlonversenyen.

A könyv rövid és kicsit kaotikus, de ha szereted Murakami regényeit, akkor már az önéletrajzi részletekért is érdemes elolvasni.

6. Pete Pfitzinger: Advanced Marathoning

Ha valóban szeretnél elmerülni a maratoni felkészülés rejtelmeiben, az edzéstervek felépítésében, akkor ez a könyv neked való. Pfitzinger kétszeres olimpiai résztvevő maratonfutó és tudása legjavát sűrítette ebbe a könyvbe.

Pontosan leírja a felkészülés minden szakaszát, minden egyes edzéstípust alaposan kielemezve, illetve bemutatja milyen erőnléti edzések a leghatékonyabbak a maratonfutók számára.

A maraton is több szakaszra van bontva, tempó és étkezés szempontjából is, és sok más könyvvel ellentétben a bemelegítésről, levezetésről és regenerációról sem feledkezik meg.

7. Christopher McDougall: Futni születtünk

Az egyik legismertebb könyv a futásról, de mielőtt szó szerint vennél mindent amit benne ír, ne feledd, hogy egy újságíró írta és helyenként kiszínezte a dolgokat.

Egy 50 mérföldes terepfutó versenyt és annak előkészületeit mutatja be regényesített formában a mexikói Copper Canyonban a tarahumara indiánok között, akik talán napjaink legnagyszerűbb ultrafutói. Ők nem sportból, hanem megélhetésből szaladnak, így vadásznak és hozzák a vizet sok-sok mérföldről maguknak.

8. Bernd Heinrich    Why We Run

Heinrich egy biológus aki imád szaladni és több rekordot is megdöntött. A könyv biológiai szempontból vizsgálja a futást és többféle állat mozgásával hasonlítja össze, leginkább az antilopéval.

Az író még azelőtt kezdett el szaladni, hogy a csapból is edzéstervek és energiaitalok folytak volna, így sok mindennel kísérletezett, az egyik legemlékezetesebb amikor sörrel próbálta pótolni az edzés során elhasznált kalóriákat.

9. Jason Robillard: The Barefoot Running Book

Egy lényegre törő könyv mezítlábas és minimalista cipős futásról. Az alapoktól kezdve vezet be a technika elsajátításába és a futócipőid elhagyásába. Több gyakorlatot is bemutat melyek segítenek erősíteni a lábaid izomzatát.

Edzésterveket is közöl, illetve ír a versenyzésről és az ultratávok teljesítéséről.

10. Brendan Brazier: Thrive

Brazier egy többszörös győztes élsportoló triatlonista, aki szintén a vega étrendet választotta. Ellentétben a legtöbb sportolóval számára nagyon fontos a tiszta étrend minden körülmények között, így nem fogyaszt akármilyen energiaitalt vagy táplálékkiegészítőt.

Sok szuper-táplálékról esik szó a könyvében, melyek különös helyeken teremnek meg a világban és legtöbbünk számára elérhetetlenek. A nem bio termesztés hátrányairól is komoly elemzéseket találhatunk a könyvben.

A Thrive egy sorozat része, melybe még a Thrive Foods és Thrive Fitness is beletartozik.