Iramjáték vs. résztáv vs. fartlek

Nagy a kavarodás a futók között, hogy a címben szereplő három szó milyen edzéstípust is takar valójában. Vannak akik szerint ugyanazt jelentik, mások szerint teljesen eltérő edzést takarnak.

Valójában kétféle edzéstípusról van szó, melyek hasonlítanak, de mégis eltérnek egymástól. A fő különbség az, hogy az egyik kötött, előre meghatározott, a másik kötetlen, futás közben kialakuló.

Mindkét edzéstípus hasonlóan épül fel. Bemelegítés után rövid, intenzív távokat laza futás követ. Mindezt többször megismételve, majd levezetéssel zárva.

Egyik sem tekinthető jobbnak a másiknál, a körülményektől és tőled függ, hogy melyiket választod. Céljuk a sebességed növelése.

A fartlek egy svéd szó, melyet az egész világ átvett. Jelentése iramjáték, mely sokkal szebben hangzik és a neve magáért beszél.

Iramjáték

Ahogy a nevéből is látszik, ez tényleg játék, szórakozás az irammal, a sebességgel. Nincs előre meghatározv, sem az intenzív, sem a laza részek hossza. Kötetlen, futás közben felépülő edzésforma.

Bármilyen terepen végezhető.

Az intenzív részek során szúrj ki valamilyen, az edzés útvonalán levő tárgyat célpontnak. Lehet ez a legközelebbi útkereszteződés, fa vagy épp dombtető. Hogy milyen messze van, az csak rajtad áll.

A célpontot elérve jöhet a lazítás, kocogás, majd egy újabb célpont gyors “levadászása”.

Csoportosan futva is nagyon jól végezhető, ilyenkor viszont fontos, hogy mindig másvalaki legyen a csoport élén, aki kiválasztja a következő célpontot és diktálja a tempót.

Résztáv

A résztáv edzés során úgy az intenzív, mint a laza részek hossza meg vannak előre határozva, kötöttek. Azt minden futó maga dönti el, hogy távokkal vagy idővel dolgozik.

Itt fontos a pontosan kimért útvonal — ezért is végzik sokan ezt futópályán —, illetve a másodpercre pontos időmérés.

Felépítése egyszerű — végigcsinálni annál nehezebb —, gyors és lassú részek váltogatják egymást.

Ez nem csak edz, hanem a fejlődés mértékét is sugallja, illetve versenytempóra vonatkozó következtetéseket is le lehet vonni belőle.

Résztáv típusú például a Yasso 800s, és Patrick Makau is ezzel kapcsolatban ad tanácsokat maratonistáknak.