A legnagyobb hiba amit elkövethetsz futócipő vásárlásakor

A megfelelő futócipő megvásárlása macerás dolog, legalábbis addig amíg az kellő tapasztalatot nem szerzel arról, hogy számodra milyen az ideális.

Mindenkinek egyedi a lábformája és egyedi az ízlése is, így ami másnak jó, az valószínűleg neked nem lesz jó.

Habár nagyon el lehet kavarodni az óriási választékban, és a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező cipő megtalálásában, tapasztalataim szerint a leggyakoribb hiba az, hogy nem megfelelő méretű cipőt vesz a futó.

Általában túl kicsit.

Méret alatt úgy a cipő hosszát, mint szélességét figyelni kell.

És hogy mennyi szenvedést okozhat egy rossz méretű cipő, azt a saját bőrömön tapasztaltam meg.

Minél jobban megismered saját lábfejedet annál könnyebb dolgod lesz. Mérd le a hosszát és a szélességét, és tudd, hogy melyik a leghosszabb lábujjad. Ez kiindulásnak elég is lesz.

A megfelelő hosszúság kiválasztása

A cipő hosszát illetően a legismertebb kiindulási pont az, hogy a leghosszabb lábujjunk és a cipő orra között nagyjából egy hüvelykujjnyi a távolság.

Vigyázz, mert nem biztos, hogy a nagylábujjad a leghosszabb!

A hossz könnyen letesztelhető, hiszen csak annyi a dolgot, hogy felhúzod a cipőt, bekötöd, felállsz és keresztben odateszed a hüvelykujjad a cipő orrához.

Mint az ismert a cipő hosszát számokban adják meg, de világszerte sok különböző számozási mód létezik. Az ezek közötti átszámolások általában pontatlanok, így csak két azonos típusú  cipőt érdemes ez alapján összehasonlítani.

Az alábbi képen mindkét cipő 42-es európai mérettel rendelkezik. A bal oldalit egy amerikai számozásból, a jobb oldalit angliai számozásból alakították át. Látható, hogy legalább egy centiméter a két cipő hossza között a különbség.

New Balance MT10 vs Vivobarefoot Neo Trail
New Balance MT10 vs Vivobarefoot Neo Trail

Szeretem centiméterben is tudni a cipő hosszát, ez jóval pontosabb értéket ad és könnyebben összehasonlíthatjuk a lábfejünk méretével.

Ha nincs tapasztalatod ilyen téren ajánlott szakboltban vásárolni, ahol az eladók segítenek. Sajnos ez nem  mindig működik. Nekem is segítettek az első futócipőm kiválasztásánál, végül a 42-es lábamra egy 42 1/3-os méretű cipőt vetettek meg — az körülbelül két milliméterrel volt hosszabb, mint a lábam, közel se járt a két centi szélességű  hüvelykujjamhoz.

Sajnos akkor nem tudtam erről a hüvelykujjas módszerről és próbaként benne sétálgatva nagyon kényelmesnek tűnt a cipő. Két körmömet hagytam benne az első maratonom után…

Habár a cipőt azonnal másra cseréltem, a következő sem volt elég hosszú számomra és hiába védekeztem spéci zoknikkal és sebtapasszal, sosem fért a lábam benne igazán. És ennek tetejében mégsem voltam hajlandó újra cserélni — főleg az ár miatt. Utólag visszagondolva hiba volt.

A megfelelő szélesség kiválasztása

A cipő szélessége egy eléggé elhanyagolt tényező. Ennek fontosságát igazán csak azok érzik át, akiknek az átlagnál jóval keskenyebb vagy szélesebb a lábfejük.

Ha túl keskeny a cipő, akkor szorítani fog, feltöri a lábad, számtalan vízhólyagot és bőrkeményedést okoz. Mindennapi társad lesz a sebtapasz és a habkő. A lábfejed pedig nagyon rondán fog kinézni.

A túl széles cipő nem tartja meg a lábat elég stabilan, azonkívül hogy kényelmetlen így szaladni, könnyen sérüléshez vezethet.

Szerencsére egyre több futócipőt készítenek különböző szélességben. Ezt a méretet szintén feltüntetik a cipőn:

  • D a standard szélesség
  • B a keskeny változat
  • E a széles változat (EE avagy 2E a leggyakoribb)

Ha az adott típust amit kiválasztottál mégsem gyártanák különböző szélességű méretekben, még van egy esélyed, hogy találj megfelelőt: széles lábú nők a férfimodellek, keskeny lábú férfiak a női modellek közül választhatnak.

Jómagam az átlagnál szélesebb lábfejekkel rendelkezem. Mindig is nagy szenvedés volt számomra bármilyen cipő vásárlása, ezért is örülök, hogy futócipőknél jóval gyakoribbak a széles cipők, mint más kategóriájú cipőknél.

És a többi tulajdonsága a cipőnek?

Ez a cikk a méretről szól, mivel szerintem ez a legfontosabb kiindulópont cipővásárláskor. Ha ezt elrontod, akkor a többi dolog már többnyire mindegy lesz, amúgy is kényelmetlen lesz számodra a cipő.

Természetesen figyelni kell a többi tulajdonságára is a cipőnek.

Jómagam a minimalista cipőket kedvelem és úgy érzem jóval könnyebb dolgom van, mint a tipikus futócipőt vásárlónak, hiszen nem kell törődjem sem a talpam boltívének magasságával, sem a cipőben levő tompítás milyenségével, sem azzal milyen szögben áll a bokám.

És tapasztalat hiányában nem is tudok megfelelő tanácsokat adni ezekkel kapcsolatban.

Több évnyi keresgélésbe, több ezer kilométer megtételére és közel tíz pár cipőbe került, amíg megtaláltam az ideális cipőt. Ehhez olyan drasztikus lépéseket is tettem, hogy hónapokig szandálban szaladtam — abból nehéz rossz méretűt beszerezni, hiszen csak a talpunkkal érintkezik.

A mostani cipőm a hossza és a szélessége is megfelelő számomra, így véget ért a megfeketedett körmök korszaka, a vízhólyagok kezelése, és a bőrkeményedések súrolása. Az elején kicsit nagynak tűnt a sok kis méretű cipő után, de hamar hozzászoktam és megszerettem.

Végre ilyen téren is örömtelivé vált a futás!