Rich Roll: Finding Ultra – könyvkritika

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy középkorú férfi, aki egyik nap rájött, hogy ha továbbra is azt az életmódot folytatja, amit addig, akkor hamarosan szívinfarktusban fog meghalni.

És nemcsak rájött, hanem változtatott is, méghozzá sokat.

Nagyon rövid időn belül a világ egyik legjobb és legismertebb ultratávokat teljesítő triatlonistájává vált.

Ő Rich Roll. És mindezt a Finding Ultra című, tavaly megjelent könyvében írja le. A könyv sajnos nem jelent — még — meg magyar nyelven, így angolul olvastam el.

A cím magyarul ezt jelenti: Rátalálni az ultra-ra, de ennél biztosan tudnak jobb címet adni neki a fordítók.

Röviden szólva ez egy letehetetlen könyv. Alig néhány napomba került, hogy végigolvassam és minden nap vártam már az esti nyugalmat, hogy olvashassam. Sőt, egyes fejezeteket hangoskönyvként hallgattam meg, amit a szerző olvasott fel, tisztán, érthetően, érzelmekkel dúsítva.

A sztori nagyon hatásosan kezdődik, épp az egyik ultratávú triatlonjába csöppenünk bele, ahol a mélyponton van egy súlyos kerékpárbaleset után. Habár ő elhatározta magában, hogy kiszáll a versenyből, a csapata próbálja helyrepofozni őt is a bringáját, hogy folytathassa azt.

Hogy végül mi történik tovább, azt sok-sok fejezettel később tudjuk meg…

Innentől kezdve a történet lineárisan zajlik, egészen csecsemőkorától élete legnagyobb, középkorúan végrehajtott teljesítményéig.

Gyerekként és fiatalként a futás volt a fő száma, sokat mesél róla hogyan edzett hajnalok-hajnalán és minden délután, milyen sikereket ért el versenyeken, és hogyan segített neki az úszás barátokra és egy befogadó közösségre találni.

Az ember jóformán észre sem veszi olvasás közben, hogy még egy fejezettel végzett, annyira jól meg van írva a könyv. Beleéli magát a szerző életébe, elképzeli, hogy ő is lehetne ilyen nagyszerű úszó.

Aztán eljutunk az egyetemista évekig is, ahol hónapok alatt lejtmenetbe fordul Rich élete az alkoholnak és a buliknak köszönhetően. Olyan hamar válik alkoholistává, hogy észre sem veszi, hamarosan az úszással is felhagy és teljesen céltalan lesz az élete.

Itt következik a könyv legunalmasabb része, ahol egyetemi tanulmányairól ír, majd több munkahelyről is, ahol ügyvédként próbált meg érvényesülni, de inkább csak a napot lopta.

Az alkoholfogyasztása tovább fokozódik, most már csak ennek él, és lassan-lassan ez készül megölni őt.

Már-már sikerül önerőből kilábalni ebből a függőségéből, amikor romba dől kapcsolata a menyasszonyával, akivel a nászútjukon szakít. Igen, nem elírás, a menyasszonyával ment nászútra, méghozzá a lagzijuk után, ahol csak ők ketten tudták, hogy a házassági szerződést nem írták alá.

Az alkoholizmusa folytatódik, a családja hátat fordít neki, mégis végül ők mutatják be egy pszichológusnak, aki segít rajta.

Bő tíz évnyi ivás után kijózanodik. Elkezdi az átlagos amerikaiak életét élni, karriert épít, feleségül vesz egy nőt, házat épít és gyorskajával a kezében tévét néz esténként.

Az ember itt már elkezd gondolkodni, hogy egyáltalán mi köze a könyvnek bármilyen ultra dologhoz, ahogy azt a cím sejteti, hiszen semmi meglepő nem történik.

És akkor változik meg valami Rich-nél. Hirtelen rájön, hogy elhízott, katasztrofális az étrendje, sok-sok éve nem sportolt és teljes gőzzel tart egy szívinfarktus fele.

És akkor megváltoztatja az étrendjét, vegetáriánus, majd vega lesz. De ezt is lehet rosszul csinálni és neki összejön, így a kezdeti lelkesedése hamar alábbhagy, amíg rájön, hogyan is kell egészségesen étkezni.

Onnantól kezdve, hogy az étrendjét átalakította csak arról olvashatunk, hogy milyen sokat edz, mennyire jó bőrben van és hogyan teljesíti egyik ultraman-t a másik után.

És akkor jön élete nagy versenye, az EPIC 5 Jason Lester társaságában, ami nem kevesebb, mint öt ultraman-t takar öt nap alatt Hawaii szigetein.

Ez nagyon részletesen le van írva, az ember teljesen beleéli magát az eseményekbe, a sportolók örömeibe és szenvedéseibe. Maga előtt látja a kék óceánt, a reptéri káoszokat, az aszfaltutak végtelennek tűnő kilométereit…

És megcsinálják! Le a kalappal előttük! Ennyi izgalom után az ember már szinte örül, hogy vége a könyvnek.

Rich nagy hangsúlyt fektet az étrendjének bemutatására, ami a vega mellett manapság a whole-foods, plant based néven terjedt el angol nyelven, vagyis egy olyan, állati eredetű termékektől mentes étrendről van szó, ami nem feldolgozott növényekre épül, melyek lehetőleg bio termelésűek.

A függelékekben tovább részletezi az étrendjét, mesél arról, hogy miket eszik, melyik ételek segítik őt a sportban és a mindennapi életben.

Ezután pedig részletesen bemutatja, hogy melyik növényekre érdemes építeni a táplálkozásunkat. Őt ez az egyszerű, ámde annál kitűnőbb étrend olyan teljesítmények végrehajtásához segítette hozzá, amikről mi legtöbben nem is merünk álmodni.

Ez megfigyelhető az élsportolók köreiben, mindegyikük nagyon ügyel arra, hogy mit eszik, ellentétben az egészségtelen átlagemberrel, aki csak kifogásokkal rendelkezik arról, hogy miért is van pocakja.

A harmadik témakör a sport és az étrend mellett, amit felölel a könyv, a spiritualitás. A napi meditálás mellett jógázik, amik jóformán gyökeresen ellentétei az aktív életének, mégis nagy szüksége van rájuk mindenkinek.

Az EPIC 5 kalandjai során megmutatja, hogyan ismerte meg önmagát és egy felsőbb hatalmat.

A könyv nagyszerű, ajánlom mindenkinek elolvasásra. Remélem magyar nyelven is meg fog jelenni, így azok is élvezhetik Rich kalandjait, akik nem tudják vagy akarják angolul elolvasni az írását.