Párolt cukkini gombával, zöldségekkel és avokádóval

Nagyon mozgalmas volt számomra az elmúlt két hónap, rengeteg utazással, kirándulással, futással, tanulással és munkával telt el. És habár mindig igyekszem egészségesen étkezni, sokszor a lehetőségek nagyon korlátozottak — például aki már járt reptéren, az tudja.

De amint hazakerülök, mindig a kajával kezdem a regenerálódást. Abból indul ki minden, ez adja az energiát, a vitaminokat, a fehérjét, a zsírokat, a rostokat és sok egyéb fontos dolgot, amiből a szervezet építkezni tud.

Ma is egy ilyen nap volt és pont megérkezett a házhoz szállított bio zöldségeskosaram, így gyorsan a konyha felé vettem az irányt és percek alatt összedobtam egy vacsorát párolt zöldségekből és gombából.

Hozzávalók:

  • 1 cukkini
  • 3 db csiperke gomba
  • 1 fej hagyma
  • 1 paprika
  • 1 marék leveles kel
  • 1 paradicsom
  • 1 cikk fokhagyma

A lényeg az volt, hogy legyen közte mindenféle zöldség, leveles, gyökér, termés és hagymaféle is. No, meg a gomba nem maradhatott ki. Még egy sárgarépa is tervben volt, de az végül kifelejtődött.

Előbb a serpenyő került a tűzre, kis lángon — vagyis alacsony fokozaton, mert most épp elektromos kályhát használunk. Egy ujjnyi vizet öntöttem a serpenyőbe.

Amíg az melegedett, a cukkinit meghámoztam, majd vékony karikákra vágtam és beleraktam a már langyos vízbe. Következett a gomba, ezt is apróra vágtam és ment a cukkini után a serpenyőbe. És mire a víz forrni kezdett a hagyma is ott landolt mellettük.

A szintén apróra vágott paprika, paradicsom és leveles kel követte őket, majd a fokhagymacikk apró darabokra vágva adta meg az ízét neki.

Nagyjából tíz percig lehetett a serpenyő a tűzön, viszont mivel fokozatosan pucoltam, apróztam és raktam bele az összetevőket, így azok különböző ideig párolódtak. Ezt azért csináltam, hogy egyrészt ne főjenek szét a dolgok — például a paradicsom —, másrészt, hogy mindent a lehető legkevesebb ideig pároljak és ezzel ne öljem meg a benne levő vitaminokat.

A plusz vizet leöntöttem az elkészült ételről, majd egy avokádó társaságában szolgáltam fel.

Igény szerint zöldfűszerekkel és fűszerekkel tovább ízesíthető.