Címke: víz

Kalenji Short Trail ivótartályos hátizsák teszt

Két éve birtoklom a Kalenji ivótartályos hátizsákját. Habár ezalatt kevesebbet használtam, mint terveztem, mégis hasznos társammá vált. Igaz, nem a futásoknál, hanem a bringázásoknál.

Nyáron mindig nagy gond, hogyan vigyek magammal vizet a hőségben. Amíg parkok vagy borvizek közelében szaladok, kerül egy-egy kút, ahol inni tudok. Viszont amikor terepen futok vagy a közeli falvakban, muszáj vizet vinnem magammal.

Mindig is a fél literes kézi kulacsok voltak a társaim, de szerettem volna áttérni hátizsákra, hogy felszabadítsam a kezeimet.

Ekkor jött képbe a Kalenji kisebbik, Short Trail nevű hátizsákja.

Kalenji Short Trail ivótartályos hátizsák teszt bővebben…

Frissítés a maratonon izotóniás italok és gélek nélkül

Úgy gondolom nem csak én vagyok az egyetlen, aki a túlárazott és kémiai cuccokkal teletömött izotóniás italok és gélek nélkül képzeli el a sportéletét.

Habár edzésen sosem esett nehezemre csak ásványvízzel szaladnom, a maratoni táv annál hosszabb, hogy az izmaimban és májamban elraktározott energiából végig tudjam csinálni, így itt szükséges az energiabevitel verseny közben.

Mivel csak vizet iszom az edzéseimen, ezért az utóbbi pár év során megedződött a testem és jóval több energiát képes eltárolni, mint egy átlagemberé.

Ez az érték valahol 2000 kalória körül lehet.

A 3:30 órás maratonhoz ennél egy kicsit több, 2500 kalória körül volt szükségem.

A Székely Maratonon jó lehetőség nyílt kísérletezni természetesebb frissítőkkel — almát, dinnyét, banánt és krumplicukrot szolgáltak fel.

Komolyan vettem a frissítést, mert már éheztem el maratonon és akkor az a verseny elúszott.

Ne feledd, hogy egyéntől függő mennyi kalóriát kell bevigyen a maraton során. Sok tényező számít, mint például: edzések típusai, felkészülési szint, testsúly, testzsír-százalék, tempó és tervezett idő.

Frissítés a maratonon izotóniás italok és gélek nélkül bővebben…

Avokádós és narancsos saláta turmix sportolás utáni regenerálódásra

Azt már gondolom tudod, hogy sokat sportolok. Egy hosszabb vagy intenzívebb edzés után szinte esélytelen, hogy szilárd ételt tudjak enni, így ilyenkor szívesen fordulok a turmixok felé.

Egy bő héttel az idei tavaszi maratonom előtt vagyok, épp a rápihenési időszakban. Kevesebbet futok, de keresztedzésekkel tartom magam kondiban.

Így került sor a mai több órás kerékpártúrára is, amely során 65 kilométert tettem meg 3-4 óra bringázás során és még egy órát lazítottam az aranyosmeggyesi várkastély romjainál.

Hazaérve gyorsan kellett pótoljam az elhasznált energiákat és így dobtam össze ezt a turmixot.

A saláta azonkívül, hogy zöldre festi az italt, lúgosít — akárcsak a többi zöld leveles zöldség —, ellensúlyozva a sportolás savasítását. Az avokádó tele van egészséges zsírokkal, magas az energiatartalma és krémessé teszi az italt, míg a narancs elnyomja a saláta kesernyés ízét.

Habár általában nélkül készítem az ételeimet, most azért szerepel itt, hogy pótoljam a sportolás során kiizzadt sókat.

Hozzávalók:

 • egy fej saláta
 • egy narancs
 • fél avokádó
 • víz
 • csipetnyi só

Avokádós és narancsos saláta turmix sportolás utáni regenerálódásra bővebben…

Paradicsomos és sárgarépás saláta turmix oregánóval

Mivel itt a tavasz és egyre több a friss zöldség a piacon, előkerült a turmixgépem is, aminek a segítségével egészséges és finom italokat tudok készíteni zöldségekből és gyümölcsökből.

Első nekifutásra sóska turmix készült, és azóta többféle zöldséggel próbálkoztam, kombináltam, variáltam őket. Habár egy-kettő szinte ihatatlanra sikeredett — a zöldhagymának az erős íze könnyen hagymaízűvé tesz mindent —, a legtöbb ízletes volt.

Az egyik legjobbra a paradicsomos-sárgarépás saláta turmix sikerült, habár ez a képből nem feltétlenül látszik — hamar megdézsmáltam, épp csak az utolsó pohárnyi maradékot fotóztam le.

Megmutatom hogyan készítheted el.

Hozzávalók:

 • egy fej saláta
 • két paradicsom
 • egy sárgarépa
 • kk. oregánó
 • víz

Paradicsomos és sárgarépás saláta turmix oregánóval bővebben…

Sóska-turmix

Gyerekkoromban találkoztam utoljára ezzel a növénnyel, amikor a nagyszüleim háza mögött levő mezőn sétáltam. Érthető, hogy mekkora meglepetést váltott ki amikor megláttam a piacon.

Meglepetésemben annyira elbambultam a kofa előtt állva és a sóskára bámulva, hogy jóformán azonnal elkezdte leengedni az árát. Mire rájöttem miről beszél, már féláron felkínálta a kb. egy liternyi sóskát — nem tudom ez hány gramm lehet.

No, de mi is készüljön belőle? Turmix! Legalábbis abból ami maradt miután jónéhány levelet elrágcsáltam a szerzeményemből.

Hozzávalók:

 • sóska
 • víz

Sóska-turmix bővebben…

Kalenji kulacstartó deréköv teszt

Egy futó számára az egyik legnagyobb nyűg, hogy hogyan visz magával vizet, vagy bármilyen más folyadékot.

Erre keresem az ideális megoldást, ami kényelmes, könnyen kezelhető és elegendő vizet tudok magammal vinni egy két-három órás futáshoz is.

Az elején az egyszer használatos fél literes vizes palackkal kezdtem, majd egy kézben hordható, strapabíróbb kulacsra váltottam. Ez sok-sok esetben jó volt, de mindig egy kicsit kényelmetlen volt fogni.

A tavaly próbálkoztam az ivótartályos hátizsákkal, de sajnos egy futás után az őrületbe kergetett. Azonkívül kifejezetten bonyolult feltölteni, kimosni, felkötni és használni.

Az idén a deréköv volt a soron, méghozzá a Kalenji-től. Olcsó, egyszerűen használható és nem foglalja el az ember kezét.

Sajnos ez is csak egy futást ért meg nálam.

Kalenji kulacstartó deréköv teszt bővebben…

Rizstej egyszerű készítése házilag

A rizstejet, mely állagra nagyon hasonlít a tejre, nagyon könnyű házilag elkészíteni. Kevés hozzávalóból, pár egyszerű lépésben előállítható.

Sok mindenre felhasználható, ételekbe belefőzhető, süteményekben használható, shake-k alapja lehet, vagy iható önmagában is.

Hozzávalók:

 • 250 g barna rizs
 • 0,5-1 liter víz
 • csipetnyi só
 • 1 kanál méz
 • csipetnyi vanília
 • tk. olaj

Elkészítés: beáztatás, turmixolás, szűrés (opcionális), felforralás (opcionális), ízesítés (opcionális).

Rizstej egyszerű készítése házilag bővebben…