Címke: Vivobarefoot

Vivobarefoot Stealth II Winterproof: téli vízálló minimalista futócipő

A tél beköszöntével új futócipőre lett szükségem és a választásom a Vivobarefoot Stealth II Winterproof minimalista lábbelijére esett.

Immáron két éve használom a Vivobarefoot cipőit és szinte tökéletesen beváltak. Ezen felül az idei tavaszi-nyári-őszi szezont egyetlen pár Stealth cipőben szaladtam végig, amiből 2100 kilométert sikerült kicsikarnom. Hétköznapi életemhez és túráimhoz is egy Stealth-et használtam, teljes megelégedéssel.

Ezek alapján nem sok értelme lett volna váltani, viszont szükségem volt egy olyan párra, amelyik az esős, latyakos, záporokkal tűzdelt angliai téli időjárással megbirkózik. Itt jött képbe a Stealth téli verziója, ami a találó Winterproof — “télálló” — nevet kapta.

Habár jobb szeretek a futócipőimről pár hónap nyüstölés után írni, most kár lenne húzni az időt, hiszen egy ilyen cipőt télen visel az ember. Azért elvittem egy tesztkörre, hogy mégis legyen fogalmam arról, hogyan szerepel futás közben.

Vivobarefoot Stealth II Winterproof: téli vízálló minimalista futócipő bővebben…

Vivobarefoot Stealth futócipő 1000 kilométer használat után

A Vivobarefoot Stealth egy minimalista futócipő, mely utcai használatra, hosszútávokhoz lett kihegyezett. Felépítéséről részletesen írtam az Első gondolataim a Vivobarefoot Stealth futócipőről bejegyzésben.

Három hónapja futok ebben a cipőben és ezalatt 1000 kilométeren keresztül volt társam. Ez elegendő idő és táv ahhoz, hogy a strapabíróság és a kényelem szempontjából véleményt lehessen alkotni róla.

Sajnos a sok marketing mellett sokszor azt hisszük, hogy egy futócipő tökéletes, aztán csak néhány használat után derül ki, hogy biza vannak problémák vele. A Stealth az viszont, ha nem is tökéletes, de a nagyon jó kategóriába tartozik — legalábbis az én lábamon.

Röviden fogalmazva ez az egyik legkényelmesebb cipő, ami valaha is a lábamon járt. Ami pedig a tartósságát illeti, habár itt-ott látszik rajta a használat, nagyon jó állapotban van és távol áll attól, hogy lecseréljem.

Vivobarefoot Stealth futócipő 1000 kilométer használat után bővebben…

Első gondolataim a Vivobarefoot Stealth futócipőről

A Stealth — ami lopakodót jelent angolul — egy minimalista utcai futócipő a Vivobarefoot-tól. Több éve már, hogy a piacon van, de nekem csak most sikerült beszereznem egyet.

Az idén újra frissült a Vivobarefoot termékvonala.. Az általam eddig maximálisan kedvelt Evo Lite cipőt már nem gyártják, akárcsak sok másat. Új futócipők nem jelentek meg, csak új színvariánsok.

Ezen cég futócipőinek listája egyre rövidül, ami miatt egyrészt áttekinthetőbbé vált, másrészt látszik, hogy a fókusz eltolódott a hétköznapi minimalista cipők irányába.

Három futócipőjük maradt, melyek funkciója teljesen eltér egymásétól:

  • Evo Pure — aszfalt, versenyzés, sebesség
  • Stealth — aszfalt, edzés, hosszú távok
  • Trail Freak — terep

Számomra a választás egyszerű volt ezek közül, hiszen nagyrészt aszfalton szaladok és hosszú távokat — így választottam a Stealth-t . A Vivobarefoot márka cipői nagyon jól passzolnak a lábamra, ezért fel sem merült, hogy váltok.

Az ajánlás ellenére nálam ez egy mindenes cipő lesz, amiben könnyű terepen és versenyeken is fogom használni. Az Evo Lite V-MULTI, azaz minden terepre alkalmas, talpát viszont hiányolni fogom.

Első gondolataim a Vivobarefoot Stealth futócipőről bővebben…

Vivobarefoot Ra II Canvas Winterproof: becsületes cég minimalista hétköznapi cipője

A Vivobarefoot Ra II Canvas Winterproof egy minimalista cipő, ami hétköznapi használatra készült. Hosszú neve ne ijesszen meg, egyszerűen csak részletes, ami elárulja a cipő fő jellemzőit.

A Ra volt a Vivobarefoot legsikeresebb terméke, azt sikerült továbbfejleszteniük és így született meg a Ra II. Többféle verzió létezik belőle, melyek a felső rész anyagában, a belső bélés vastagságában, a talpbetét szigetelőképességében és a vízállóság szempontjából különböznek egymástól.

A felső rész lehet bőr, fordított bőr vagy vászon, mely lehet vízálló is akár. A benne levő talpbetét, akárcsak a bélés, lehet szellőző vagy hőszigetelő.

A vászonból készül, hőszigetelt verziót választottam és hordtam négy hónapon keresztül — az éppen keménynek nem mondható — angliai tél során, novembertől márciusig.

Habár nagyon kedvelem ezt a cipőt, miután a lelket is kitapodtam belőle, tartogatott egy kis negatív meglepetést, ellenben a gyártó nagylelkűen kompenzált érte.

Vivobarefoot Ra II Canvas Winterproof: becsületes cég minimalista hétköznapi cipője bővebben…

Kingston 10K: sár, köd, London

Az idén nem volt tervben több verseny, úgy gondoltam, hogy három maraton és több rövidebb verseny bőven elég egy évre. Aztán mégiscsak megjött a kedvem hozzá, miután Londonba költöztem és mindenfelé futókat látok.

Valamikor a múlt hét közepén néztem utána, hogy milyen versenyek lesznek a közeljövőben. Meglepődtem, amikor a legközelebbi hétvégére összesen hét futóversenyt találtam, mindegyik Londonban.

Választani egyszerű volt, mivel a legtöbbnél már le volt zárva a regisztráció. Ami maradt azok mind parkokban voltak, ahol az ember fut körbe-körbe, leszámítva a Kingston 10K-t. Ez egy utcai futóverseny, ami úgy a város utcáin, mint a Temze partján végighaladt. Hossza, mint az látható a nevéből, 10 km.

Nem terveztem előre. Nem készültem fel. És mivel valamikor szeptemberben volt utoljára tempós edzésem. így kérdéses volt, hogy mennyit tudok kihozni magamból.

Bíztam egy 40 perc körüli időben.

Kingston 10K: sár, köd, London bővebben…

Vivobarefoot Evo Lite futócipő 1000 kilométer használat után

Április első fele óta hű társam a Vivobarefoot Evo Lite futócipő. Ezalatt a bő három hónapos időszak alatt sok megpróbáltatásnak vetettem alá és minden helyzetben helytállt.

Nyüstöltem esőben, napsütésben, sárban, vízben, aszfalton, köves hegyoldalon, betonon, fűben, macskaköves utakon, erdőben, földutakon, ösvényeken, illetve a sok edzés mellett néhány versenyen is benne szaladtam.

A Vivobarefoot cipők tavaly ősszel nyerték el a tetszésemet. Előbb egy Neo Trail-ban futottam végig a telet, mely 1600 kilométer futás után is használható hétköznapi cipőként — hihetetlenül kényelmes.

Aztán tavasszal az Evo Lite lett a futócipőm, mely azonnal megtetszett. Ez egy amolyan mindenféle útra való cipő, legyen az aszfalt, vagy terep.

Részletesen egy korábbi bejegyzésben mutattam be ezt a cipőt: Első gondolataim a Vivobarefoot Evo Lite futócipőről

Akkor azt írtam, hogy 1000 kilométer megtételére számítok benne, mielőtt tönkremenne. Ezt sikerült teljesíteni, és habár már nagyon látszanak rajta a használat nyomai, még van benne pár száz kilométer.

A fényképek közvetlenül azután készültek, hogy átléptem ezt a bűvös kilométerszámot. Abban a formában fotóztam le a cipőt, ahogy használom: sárosan, mocskosan, izzadtan, mérőchippel rajta.

Vivobarefoot Evo Lite futócipő 1000 kilométer használat után bővebben…

Első gondolataim a Vivobarefoot Evo Lite futócipőről

Az Evo Lite a minimalista futócipők egyik legismertebb márkájának a csúcsmodellje, sokan a minimalista futócipők Cadillac-jének nevezik.

Egy ilyenre tettem szert a tegnap, ez a cipő váltja a szintén Vivobarefoot gyártmányú Neo Trail terepfutócipőmet.

A Neo Trail nagyon jól bevált a tél folyamán, de a vastag, vízálló felsőrésze túl meleg, a talpán levő óriási fogak pedig haszontalanok a melegebb hónapok során és hamar elkopnak a kemény talajon, aszfalton. 1500 kilométer megtétele után vonul nyugdíjba, de tartalékcipőként számítok a továbbiakban is rá.

Egy mindenes cipőre volt szükségem, amit a tükörsima aszfalttól a nem túl nehéz tereputakig mindenhol tudok használni. Ezért esett a választásom az Evo Lite-ra, melynek talpát V-MULTI 2-nek nevezi a gyártó — beszédes név.

Első gondolataim a Vivobarefoot Evo Lite futócipőről bővebben…

Vivobarefoot Neo Trail futócipő 1000 kilométer használat után

Pár hónapja vásároltam a Vivobarefoot Neo Trail terepre tervezett futócipőt és jóformán első látásra — pontosabban futás után — megszerettem. Eddigi legjobb cipőm.

A cipőválasztás nagy mizéria lehet, főleg ha az embernek elüt a lábfeje az átlagtól. Sok kipróbált futócipő után találtam rá erre és teljesen elégedett vagyok vele.

Ez nem azt jelenti, hogy számodra is jó lesz!

Ritka olyan tesztet találni, ahol nem egy vadonatúj vagy keveset használt cipőt mutatnak be. Én most megpróbálom ennek az ellenkezőjét: 4 hónap és 1000 kilométer használat után leírni a tapasztalataimat erről a lábbeliről.

Így fény derülhet a cipő élettartamára, gyenge és erős pontjaira és strapabíróságára.

Vivobarefoot Neo Trail futócipő 1000 kilométer használat után bővebben…