Címke: Tusnád

Székely Maraton: kisváros kis versenye

A csíkszeredai városnapok egyik programja a Székely Maraton, mely egy hete került megrendezésre. Egyéni versenyzők és négyfős váltócsapatok vehettek rajta részt.

Az útvonal Csíkszereda és Tusnád között vezet, oda-vissza, áthaladva Szentkirályon, Szentimrén, Szentsimonon, Csatószegen és Verebesen.

Mivel szülővárosomban van, ezért mindenképp le akartam szaladni egyszer az életben. Két évvel ezelőtt felsültem vele — akkor még Székely Szupermaraton volt —, viszont az volt az egyik legtanulságosabb verseny az életemben. Az idén újra megpróbáltam, jóval több tapasztalattal a hátam mögött.

Sajnálatos módon a tavaly óta a táv megrövidült, ezzel pedig a verseny elveszítette egyediségét a futóversenyek között, most már csak egy lett a világszerte megrendezett több ezer maraton közül. Viszont nem igazán tudja felvenni velük a harcot, a szervezés hagy kívánni valót maga után.

Az utóbbi napokban mind viaskodtam magamban és győzködtem magam, hogy örüljek annak, hogy legalább ez van, és tekintsek el a hibáitól. A hét folyamán viszont a Székelyföld Kerékpáros Körversenyt néztem végig, és láttam, hogy lehet ezt jól is csinálni, még itt is. A két verseny között ég és föld a különbség.

Mivel a szervezők se vették úgy igazából komolyan az egészet, hát én se tettem, csak amolyan felkészülési versenyként tekintettem rá, ahol kipróbálhatok egy új stratégiát és frissítési módszert, gyűjthetem a kilométereket, és bezsebelhetem a befutóérmet — ha adtak volna.

Székely Maraton: kisváros kis versenye bővebben…

Tusnád Félmaraton: hegyek, erdők és a Szent Anna-tó

Hétvégén rendezik meg a Tusnád Félmaratont, ahol két éve is szaladtam és annyira megtetszett, hogy mindenképp vissza akartam térni ide.

A versenyre készülődve nosztalgiáztam egy keveset, eszembe jutott milyen is volt tavalyelőtt és ennek a részleteit megosztom veled.

A táv 23 kilométer hosszú volt és az útvonal Tusnádfürdőről indulva Sepsibükszádon keresztül jutott el a Szent Anna-tóhoz. Néhány száz métert leszámítva végig aszfaltúton szaladtunk.

Egyéniben, illetve háromfős váltócsapatban lehetett teljesíteni a távot.

A valódi kihívás a versenyben az a szinte folyamatos emelkedő, hiszen fel kell jutni a katlan peremére, majd az utolsó két kilométeren egy nagyon meredek szerpentinen lejutni a tóhoz.

Körülbelül 1200 m szintemelkedés és 900 m ereszkedés fogadta a futókat.

Ez akkor nekem nem mondott semmit, hiszen ez volt az első versenyem, ahol szintkülönbséggel kellett számolni. Kicsit több, mint egy éve szaladtam rendszeresen, így zöldfülű voltam — természetesen teljesen mást hittem magamról.

Tusnád Félmaraton: hegyek, erdők és a Szent Anna-tó bővebben…