Címke: terepfutás

Cambridge Cambourne 10K: szeles, napsütéses tavaszi terepfutóverseny

Az angliai Cambridge mellett levő Cambourne faluban rendezték meg a Cambridge Cambourne 10K terepfutóversenyt. Kellemes tavaszi időben, tipikus angliai széllel fűszerezve szaladhattunk a falu mellett fekvő természetvédelmi területen.

Cambourne egy vadiúj falu, hiszen csak 1998-ban kezdték építeni. Régimódi falunak tervezték, ahol mindenki helyben dolgozik és modern öko-bio-önfentartó helység válik belőle.

A valóságban viszont egy lakótelep lett sok Cambridgeben dolgozó munkás számára, melyből már most 10.000-en vannak és rohamosan növekszik a lélek- és házak száma. A csapnivaló tömegközlekedése miatt az autók aránya nagyobb, mint bárhol a megyében.

A vasárnap délelőtti kezdés és a már említett tömegközlekedés miatt kevésen múlt, hogy nem maradtam le a rajtról, de végül odaértem és részt vehettem egy élvezetes versenyen.

Mivel nem hajtottam időeredményre — épp kilábaltam egy nem épp hétköznapi sérülésből —, így elvegyülve a tömegben, közepes tempóban próbáltam a lehető legjobban érezni magam és versenyzés helyett közösségi futásként felfogni az egészet.

Cambridge Cambourne 10K: szeles, napsütéses tavaszi terepfutóverseny bővebben…

New Balance Minimus MT10 terepfutócipő két év használat után

A New Balance sem ült tétlenül, amikor a Futni születtünk könyv hatására világszerte megugrott a minimalista lábbelik iránti igény. Létrehozták a Minimus kategóriájú cipőket, melyekkel úgy az utcai mint a terepfutást próbálták lefedni.

A New Balance mindig is standard futócipőket gyártott, így ezt a tudásukat próbálták átvinni a minimalista vonalra — ellentétben azokkal a cégekkel, akik mindig is csak minimalista cipőket gyártottak.

Körülbelül két évvel ezelőtt két cipőt is beszereztem tőlük, a terepfutásra alkalmas MT10-et és az utcai szaladásra specializált MR00-t. Habár ezek a modellek már nem kaphatóak üzletekben, minden évben csak apróbb módosításokon esnek át, így új modellként el lehet adni ugyanazt évről-évre.

A Minimus kategóriájú terepfutócipők készítésében Tony Krupicka ultratávú terepfutó segíti a New Balance-t.

New Balance Minimus MT10 terepfutócipő két év használat után bővebben…

Vivobarefoot Neo Trail futócipő 1000 kilométer használat után

Pár hónapja vásároltam a Vivobarefoot Neo Trail terepre tervezett futócipőt és jóformán első látásra — pontosabban futás után — megszerettem. Eddigi legjobb cipőm.

A cipőválasztás nagy mizéria lehet, főleg ha az embernek elüt a lábfeje az átlagtól. Sok kipróbált futócipő után találtam rá erre és teljesen elégedett vagyok vele.

Ez nem azt jelenti, hogy számodra is jó lesz!

Ritka olyan tesztet találni, ahol nem egy vadonatúj vagy keveset használt cipőt mutatnak be. Én most megpróbálom ennek az ellenkezőjét: 4 hónap és 1000 kilométer használat után leírni a tapasztalataimat erről a lábbeliről.

Így fény derülhet a cipő élettartamára, gyenge és erős pontjaira és strapabíróságára.

Vivobarefoot Neo Trail futócipő 1000 kilométer használat után bővebben…

Pár napos kostoló és tapasztalatgyűjtés a hegyi futásról

Sítáborban voltam a Madarasi Hargitán, közel 1800 méter magasan. Habár terveztem, hogy sízni fogok, végül ez elmaradt és a futásnál maradtam.

Számomra, aki nagyrészt sík terepen szalad, ott is sokszor aszfalton, teljesen új élmény volt fent lenni a hegyen. Olyan volt, mint egy magaslati edzőtábor. Sokat tanultam belőle.

A táborban sok minden történt, nem csak sportolás, de most csak erre fókuszálok, különben egy kisebb regény kerekedne ebből a bejegyzésből.

Minden adott volt, hogy teljes mértékben lehessen a sportolásra összpontosítani — ez a legtöbb ember számára a sízést jelentette, de sokan túráztak is, csak én szaladtam.

Kellemes tél végi idő volt, keményre taposott hóval, gyönyörű napsütéssel, és könnyen követhető, kitaposott túraútvonalakkal.

Pár napos kostoló és tapasztalatgyűjtés a hegyi futásról bővebben…