Címke: sérülés

Regenerációs időszak: egy ciklus vége, egy új kezdete

A több mint fél éven keresztül tartó maratoni felkészülésem lezárult. Utolsó lépésként a maratont kellett kipihenjem, azaz regenerálódjam.

A regenerációs időszak általában a rápihenés időszakának a fordítottja, azaz fokozatosan egyre többet és gyorsabban szalad az ember amíg újra eléri a szokásos edzésadagját.

Tapasztalataimat alább olvashatod erről a három-négy hetes időszakról, a teljes maratoni felkészülési ciklusról és a további terveimről.

Sokat tanultam ezalatt a félév alatt és ebből kifolyólag több dolgon is javítok a következő ciklus során.

Szeretem követni a profi sportolók szokásait és két részre vágni az évet. Számomra az idén tavasszal és ősszel vannak azok a versenyek ahol csúcsteljesítményt akarok nyújtani, így ezekhez igazítottam a felkészülésemet.

Novemberben indult a felkészülésem az áprilisi Vivicittá Félmaratonra és a májusi Prága Maratonra. Ezek az időszakok váltották egymást:

Mivel ez így nagyjából hét hónap, a következő ciklusra öt hónap marad — ezzel lesz teljes az év.

És amíg regenerálódtam a kevesebb futás miatt fennmaradó időmben volt időm felépíteni a következő ciklust.

A Kékes Csúcsfutás csak véletlenül keveredett ebbe az időszakba.

Regenerációs időszak: egy ciklus vége, egy új kezdete bővebben…

Prága Maraton: középkori utcákon, hídakon és épületek között

A prágai maraton a tavaszi utcai futóversenyek egyik legszebb útvonalán halad végig. A szűk, kacskaringós, macskaköves utak régi épületek között haladnak, majd kiviszik a futót a Moldva partjára, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a város kastélyára.

A több ezer futó — élükön kenyai, etióp és más nemzetiségű elit atlétákkal — olyan sokszor szeli át a folyót annak hídjain, hogy egy idő után már követni sem tudja melyik partján járnak.

Mindehhez profi szervezés kapcsolódik, amivel a verseny kiérdemelte az IAAF — Nemzetközi Atlétikai Szövetség — arany fokozatát, hivatalos nevén IAAF Road Race Gold Label.

Ezen a versenyen vehettem részt pár nappal ezelőtt. A verseny, ahogy az egy maratonhoz illik sok olyan dologgal meglepett, amikre nem számítottam.

Prága Maraton: középkori utcákon, hídakon és épületek között bővebben…

Tapasztalataim a rápihenés időszakáról

A maratont — vagy bármely futóversenyt — közvetlenül megelőző pár napos vagy hetes időszakot nevezzük rápihenésnek. Hossza a maraton előtt két-három hét szokott lenni.

Sokak által hanyagolt, ámde pont annyira fontos, mint a többi szakasza a felkészülésnek. Célja, hogy a futó kipihenje a több hónapon keresztül tartó kemény edzésmunkát, regenerálódjanak az izmok, ízületek és helyrejöjjenek az apróbb sérülések.

Az edzésmunka fokozatosan csökken, úgy hosszúságban mint intenzitásban.

Mivel rengeteg idő és energia marad meg, ami nem megy el a fizikai edzésre, ez kitűnő alkalom a mentális felkészülésre és a verseny előtti utolsó simítások elvégzésére.

Tapasztalataim a rápihenés időszakáról bővebben…

Szentgyörgy Félmaraton: huarache szandál és sérülés

Szombaton rendezték meg a tizenegyedik szentgyörgyi félmaratont.

Egy 3,5 kilométer hosszú útvonalon kellett szaladni a városközpontban. A távot lehetett teljesíteni egyéniben, háromfős váltóban, kerekesszékkel és hand-bikekkal, illetve görkorcsolyában.

Bevállaltam egyéniben a félmaratont, de hogy érdekesebb legyen, futócipő helyett egy vékony, minimalista szandálban szaladtam! Ez volt az első versenyem, ahol élesben is kipróbáltam a szandálokat.

Számomra újdonság volt a görkorcsolyás versenyzők jelenléte, ilyet még nem láttam. Nagyon gyorsan suhantak, kevesebb, mint 45 perc alatt teljesítették a távot.

Szentgyörgy Félmaraton: huarache szandál és sérülés bővebben…