Címke: ruházat

Edwards, Foster, Wallack: Futók kézikönyve – könyvkritika

A Futók kézikönyve egy terjedelmes, részletgazdag, sok futással és egyéb sportokkal kapcsolatos témát felölelő könyv.

Méreteit tekintve a közel 1 kilogrammos könyvet több mint 200 oldalnyi minőségi A4-es lapra nyomtatták, így bőven jut hely benne a pulzusalapú edzésmódszerek, nyújtógyakorlatok, ruházat, versenyzés, táplálkozás, keresztedzés és edzéstervek bemutatásának.

A könyv alcíme szerint Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott. Ezt átírnám arra, hogy Kezdőknek és középhaladóknak, mivel aki már több futással kapcsolatos könyvet elolvasott, és több éve szalad, azaz haladónak tekinthető, annak kevés újat tartogat a könyv.

A könyvet három szerző írta. Sally Edwards korábbi ironman világcsúcstartó és profi maratonfutó, Dr. Carl Foster edzés- és sportfiziológiai egyetemi tanár, míg Roy M. Wallack a fitnesz célú testedzések mestere.

A szerzők legtöbbször egyes szám, első személyben mesélik el történeteiket vagy írják le véleményüket. Számomra többször is zavaros volt, hogy mikor épp melyikük mondatait olvasom, nincs egyértelműen jelezve, hogy épp ki a mesélő, így nagyon összekavarodtam néha amikor egymással ellentmondó véleményeket olvastam egymást követő bekezdésekben.

Edwards, Foster, Wallack: Futók kézikönyve – könyvkritika bővebben…

Sportruházat és futócipő vásárlása olcsón 7 lépésben

A sportruházat és a futócipő beszerzése a legtöbb sportoló számára időigényes feladat és sokba kerül.

Két lehetőséged van a vásárláshoz: sportüzletek és online.

Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, és szerintem mindkettőt szükséges igénybe venni a megfelelő ruházat, cipő és felszerelés beszerzéséhez.

Az üzletek akkor lehetnek a segítségedre, ha tanácsra van szükséged egy eladó részéről vagy több márka többféle modelljét is fel szeretnéd próbálni.

Egy idő után viszont kialakul az öltözködési stílusod, megtalálod kedvenc termékeidet és a számodra kényelmes cipőt. Ha már tudod előre hogy mit és milyen méretben szeretnél megvásárolni — például egy elhasznált futócipő lecserélése egy pont ugyanolyanra —, akkor az online vásárlás tűnik jobbnak: hamarabb megy, olcsóbb és házhoz szállítják a kívánt terméket.

Évek óta az alábbi lépéseket alkalmazom futócipőim, ruházatom és egyéb felszerelések beszerzésére.

Sportruházat és futócipő vásárlása olcsón 7 lépésben bővebben…

A futás 10 alapszabálya

A futás során sok szabály létezik, amik fontosak, mivel segítenek hatékonyabban szaladni vagy megőrizni testi épségünket. Íme tíz amiket érdemes betartani.

1. Céltudatosan szaladj!

Mindig tudd, hogy miért szaladsz, mit akarsz elérni az adott edzéssel, ezáltal teszed minőségivé a futást.

Ha versenyre készülsz és egy edzéstervet követsz, akkor azt csináld amit az edzésterv mondd! Ha csak kimentél kocogni egy kicsit, akkor kocogj, ne siess, ne rohanj, de ne is sétálj!

A futás 10 alapszabálya bővebben…