Címke: mérföld

Galloway mágikus mérföldje – erőnlét felmérés és versenyidő jóslás

Jeff Galloway egy amerikai edző, aki 1972-ben részt vett az olimpián. Talán arról a legismertebb, hogy ő fejlesztette ki a sétálási szünetekkel tarkított szaladást.

Ezzel a fajta szaladással a kezdőket célozza meg, akik szeretnének felnőni egy versenytáv leszaladásához. Segítségül rengeteg edzésterve van 5 kilométeres távtól a maratonig.

Versenyzéskor az egyik legfontosabb dolog, hogy a megfelelően válaszd ki a tempódat, ami lehetőleg ne legyen sem túl lassú, sem túl gyors. Ehhez az egyik legbiztosabb módszer egy úgynevezett erőnlétfelmérő verseny, ami körülbelül feleakkora hosszú, mint a kiszemelt versenytáv — maraton esetén félmaraton, félmaraton esetén 10 km, illetve 10 km esetén 5 km.

Egy kezdő futó esetén az erőnlétfelmérő verseny túl megterhelő lenne, mivel az nagyon közel van a kiszemelt versenytől. Ekkor jön képbe a mágikus mérföld, mely alig pár percet vesz igénybe az egyik edzéseden, és segítségével megjósolható bármelyik hosszútávú versenyen a várható célba érkezési időd.

Nem csak kezdők, de jóformán bárki használhatja a mágikus mérföldet, mivel nem túl megterhelő. Ebből kifolyólag akár heti rendszerességgel is teljesítheted. Kiváló módszer a fejlődésed felmérésére.

Galloway mágikus mérföldje – erőnlét felmérés és versenyidő jóslás bővebben…

Hansons maratoni edzésterv távjai kilométerekben

A Hanson testvérek maratoni edzésterve Amerikában készült, így a távokat mérföldben határozták meg.

Ez kényelmetlen lehet egy kilométerekhez szokott futó számára, akik számára nagy segítség az alábbi táblázat, amely kilométerben adja meg a távokat.

Rövidítések jelentése:

  • E (easy): könnyű futás
  • SPD (speed): 4800 méteres gyorsító edzés
  • STR (strength): 9600 méteres gyorsító edzés
  • T (tempo): tempós futás
  • L (long): hosszú futás
  • R (rest): pihenőnap
  • M (marathon): a maraton

A Hanson testvérek maratoni edzéstervének a leírása és az egyes edzéstípusok magyarázata itt olvasható.

Hansons maratoni edzésterv távjai kilométerekben bővebben…