Címke: iramjáték

GPS vs. FootPOD: eltérések a futóórák távolságmérő technológiái között

Habár már a csapból is a GPS vevővel szerelt sportórák folynak, létezik egy másik technológia is, amivel távolságot lehet mérni — a FootPOD, avagy lábmérő.

Mivel épp kéznél volt két sportóra amelyek ezt a két technológiát használják, összehasonlítottam őket néhány népszerű edzéstípus során.

Ehhez hozzácsaptam tapasztalataimat is, amit az előző évek során gyűjtöttem.

Miután több mint egy évig használtam GPS-es telefont a futásaimhoz, majd Suunto Quest órával használtam egy lábmérőt közel egy éven keresztül, sikerült elegendő tapasztalatot gyűjtenem, hogy összehasonlítsam a két mérési technológiát.

Arra a kérdésre, hogy melyik a jobb, a válasz egyszerű: attól függ.

GPS vs. FootPOD: eltérések a futóórák távolságmérő technológiái között bővebben…

Iramjáték vs. résztáv vs. fartlek

Nagy a kavarodás a futók között, hogy a címben szereplő három szó milyen edzéstípust is takar valójában. Vannak akik szerint ugyanazt jelentik, mások szerint teljesen eltérő edzést takarnak.

Valójában kétféle edzéstípusról van szó, melyek hasonlítanak, de mégis eltérnek egymástól. A fő különbség az, hogy az egyik kötött, előre meghatározott, a másik kötetlen, futás közben kialakuló.

Mindkét edzéstípus hasonlóan épül fel. Bemelegítés után rövid, intenzív távokat laza futás követ. Mindezt többször megismételve, majd levezetéssel zárva.

Egyik sem tekinthető jobbnak a másiknál, a körülményektől és tőled függ, hogy melyiket választod. Céljuk a sebességed növelése.

A fartlek egy svéd szó, melyet az egész világ átvett. Jelentése iramjáték, mely sokkal szebben hangzik és a neve magáért beszél.

Iramjáték vs. résztáv vs. fartlek bővebben…

A maratoni felkészülés 5 szakasza

Manapság rengeteg maratoni edzésterv található, jóformán bármilyen igényt kielégítenek az első maratonra készülő futótól a profikig.

De még mielőtt vaktában elkezdjük követni a benne leírtakat, nem árt tudni, hogy mi miért van és hogy milyen szakaszokra bontható a felkészülés!

A legtöbb edzésterv 12-24 hét hosszú, de általában csak a középső három szakaszt foglalják magukban. Az alapozásról és a regenerációról kevés szó szokott esni.

Edzéstervtől függően a gyorsaságot és az erőnlétet fejlesztő szakaszok felcserélődnek.

A maratoni felkészülés 5 szakasza bővebben…