Címke: futócipő

Vivobarefoot Stealth II Winterproof: téli vízálló minimalista futócipő

A tél beköszöntével új futócipőre lett szükségem és a választásom a Vivobarefoot Stealth II Winterproof minimalista lábbelijére esett.

Immáron két éve használom a Vivobarefoot cipőit és szinte tökéletesen beváltak. Ezen felül az idei tavaszi-nyári-őszi szezont egyetlen pár Stealth cipőben szaladtam végig, amiből 2100 kilométert sikerült kicsikarnom. Hétköznapi életemhez és túráimhoz is egy Stealth-et használtam, teljes megelégedéssel.

Ezek alapján nem sok értelme lett volna váltani, viszont szükségem volt egy olyan párra, amelyik az esős, latyakos, záporokkal tűzdelt angliai téli időjárással megbirkózik. Itt jött képbe a Stealth téli verziója, ami a találó Winterproof — “télálló” — nevet kapta.

Habár jobb szeretek a futócipőimről pár hónap nyüstölés után írni, most kár lenne húzni az időt, hiszen egy ilyen cipőt télen visel az ember. Azért elvittem egy tesztkörre, hogy mégis legyen fogalmam arról, hogyan szerepel futás közben.

Vivobarefoot Stealth II Winterproof: téli vízálló minimalista futócipő bővebben…

Vivobarefoot Stealth futócipő 1000 kilométer használat után

A Vivobarefoot Stealth egy minimalista futócipő, mely utcai használatra, hosszútávokhoz lett kihegyezett. Felépítéséről részletesen írtam az Első gondolataim a Vivobarefoot Stealth futócipőről bejegyzésben.

Három hónapja futok ebben a cipőben és ezalatt 1000 kilométeren keresztül volt társam. Ez elegendő idő és táv ahhoz, hogy a strapabíróság és a kényelem szempontjából véleményt lehessen alkotni róla.

Sajnos a sok marketing mellett sokszor azt hisszük, hogy egy futócipő tökéletes, aztán csak néhány használat után derül ki, hogy biza vannak problémák vele. A Stealth az viszont, ha nem is tökéletes, de a nagyon jó kategóriába tartozik — legalábbis az én lábamon.

Röviden fogalmazva ez az egyik legkényelmesebb cipő, ami valaha is a lábamon járt. Ami pedig a tartósságát illeti, habár itt-ott látszik rajta a használat, nagyon jó állapotban van és távol áll attól, hogy lecseréljem.

Vivobarefoot Stealth futócipő 1000 kilométer használat után bővebben…

Első gondolataim a Vivobarefoot Stealth futócipőről

A Stealth — ami lopakodót jelent angolul — egy minimalista utcai futócipő a Vivobarefoot-tól. Több éve már, hogy a piacon van, de nekem csak most sikerült beszereznem egyet.

Az idén újra frissült a Vivobarefoot termékvonala.. Az általam eddig maximálisan kedvelt Evo Lite cipőt már nem gyártják, akárcsak sok másat. Új futócipők nem jelentek meg, csak új színvariánsok.

Ezen cég futócipőinek listája egyre rövidül, ami miatt egyrészt áttekinthetőbbé vált, másrészt látszik, hogy a fókusz eltolódott a hétköznapi minimalista cipők irányába.

Három futócipőjük maradt, melyek funkciója teljesen eltér egymásétól:

  • Evo Pure — aszfalt, versenyzés, sebesség
  • Stealth — aszfalt, edzés, hosszú távok
  • Trail Freak — terep

Számomra a választás egyszerű volt ezek közül, hiszen nagyrészt aszfalton szaladok és hosszú távokat — így választottam a Stealth-t . A Vivobarefoot márka cipői nagyon jól passzolnak a lábamra, ezért fel sem merült, hogy váltok.

Az ajánlás ellenére nálam ez egy mindenes cipő lesz, amiben könnyű terepen és versenyeken is fogom használni. Az Evo Lite V-MULTI, azaz minden terepre alkalmas, talpát viszont hiányolni fogom.

Első gondolataim a Vivobarefoot Stealth futócipőről bővebben…

New Balance Minimus MR00 utcai futócipő két év használat után

Az MR00 nevű cipő a New Balance első próbálkozása a megemelt sarok nélküli minimalista futócipők terén — azaz a talpa mindenhol egyformán 12 milliméter vastag.

Egy időben szereztem be az MR00 utcai és az MT10 terepfutócipőt, és habár mindkettő a Minimus családba tartozik, nagyon kevés hasonlóság fedezhető fel közöttük.

Akárcsak az MT10 esetében, itt is a Vibram-ot hívták segítségül a talp elkészítéséhez, amihez egy különös, teljesen egyedi felsőrészt ragasztottak hozzá.

Mindent megpróbáltam ezzel a cipővel, de sehogy se tudtam megszeretni, alig néhány hónap és 500 kilométer után nem kínoztam tovább a lábam vele. Viszont sikerült új szerepkört találnom neki, és táncolásra vagy hétköznapi sportcipőként több, mint egy évig használtam.

New Balance Minimus MR00 utcai futócipő két év használat után bővebben…

New Balance Minimus MT10 terepfutócipő két év használat után

A New Balance sem ült tétlenül, amikor a Futni születtünk könyv hatására világszerte megugrott a minimalista lábbelik iránti igény. Létrehozták a Minimus kategóriájú cipőket, melyekkel úgy az utcai mint a terepfutást próbálták lefedni.

A New Balance mindig is standard futócipőket gyártott, így ezt a tudásukat próbálták átvinni a minimalista vonalra — ellentétben azokkal a cégekkel, akik mindig is csak minimalista cipőket gyártottak.

Körülbelül két évvel ezelőtt két cipőt is beszereztem tőlük, a terepfutásra alkalmas MT10-et és az utcai szaladásra specializált MR00-t. Habár ezek a modellek már nem kaphatóak üzletekben, minden évben csak apróbb módosításokon esnek át, így új modellként el lehet adni ugyanazt évről-évre.

A Minimus kategóriájú terepfutócipők készítésében Tony Krupicka ultratávú terepfutó segíti a New Balance-t.

New Balance Minimus MT10 terepfutócipő két év használat után bővebben…

Vivobarefoot Evo Lite futócipő 1000 kilométer használat után

Április első fele óta hű társam a Vivobarefoot Evo Lite futócipő. Ezalatt a bő három hónapos időszak alatt sok megpróbáltatásnak vetettem alá és minden helyzetben helytállt.

Nyüstöltem esőben, napsütésben, sárban, vízben, aszfalton, köves hegyoldalon, betonon, fűben, macskaköves utakon, erdőben, földutakon, ösvényeken, illetve a sok edzés mellett néhány versenyen is benne szaladtam.

A Vivobarefoot cipők tavaly ősszel nyerték el a tetszésemet. Előbb egy Neo Trail-ban futottam végig a telet, mely 1600 kilométer futás után is használható hétköznapi cipőként — hihetetlenül kényelmes.

Aztán tavasszal az Evo Lite lett a futócipőm, mely azonnal megtetszett. Ez egy amolyan mindenféle útra való cipő, legyen az aszfalt, vagy terep.

Részletesen egy korábbi bejegyzésben mutattam be ezt a cipőt: Első gondolataim a Vivobarefoot Evo Lite futócipőről

Akkor azt írtam, hogy 1000 kilométer megtételére számítok benne, mielőtt tönkremenne. Ezt sikerült teljesíteni, és habár már nagyon látszanak rajta a használat nyomai, még van benne pár száz kilométer.

A fényképek közvetlenül azután készültek, hogy átléptem ezt a bűvös kilométerszámot. Abban a formában fotóztam le a cipőt, ahogy használom: sárosan, mocskosan, izzadtan, mérőchippel rajta.

Vivobarefoot Evo Lite futócipő 1000 kilométer használat után bővebben…

Edwards, Foster, Wallack: Futók kézikönyve – könyvkritika

A Futók kézikönyve egy terjedelmes, részletgazdag, sok futással és egyéb sportokkal kapcsolatos témát felölelő könyv.

Méreteit tekintve a közel 1 kilogrammos könyvet több mint 200 oldalnyi minőségi A4-es lapra nyomtatták, így bőven jut hely benne a pulzusalapú edzésmódszerek, nyújtógyakorlatok, ruházat, versenyzés, táplálkozás, keresztedzés és edzéstervek bemutatásának.

A könyv alcíme szerint Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott. Ezt átírnám arra, hogy Kezdőknek és középhaladóknak, mivel aki már több futással kapcsolatos könyvet elolvasott, és több éve szalad, azaz haladónak tekinthető, annak kevés újat tartogat a könyv.

A könyvet három szerző írta. Sally Edwards korábbi ironman világcsúcstartó és profi maratonfutó, Dr. Carl Foster edzés- és sportfiziológiai egyetemi tanár, míg Roy M. Wallack a fitnesz célú testedzések mestere.

A szerzők legtöbbször egyes szám, első személyben mesélik el történeteiket vagy írják le véleményüket. Számomra többször is zavaros volt, hogy mikor épp melyikük mondatait olvasom, nincs egyértelműen jelezve, hogy épp ki a mesélő, így nagyon összekavarodtam néha amikor egymással ellentmondó véleményeket olvastam egymást követő bekezdésekben.

Edwards, Foster, Wallack: Futók kézikönyve – könyvkritika bővebben…

Sportruházat és futócipő vásárlása olcsón 7 lépésben

A sportruházat és a futócipő beszerzése a legtöbb sportoló számára időigényes feladat és sokba kerül.

Két lehetőséged van a vásárláshoz: sportüzletek és online.

Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, és szerintem mindkettőt szükséges igénybe venni a megfelelő ruházat, cipő és felszerelés beszerzéséhez.

Az üzletek akkor lehetnek a segítségedre, ha tanácsra van szükséged egy eladó részéről vagy több márka többféle modelljét is fel szeretnéd próbálni.

Egy idő után viszont kialakul az öltözködési stílusod, megtalálod kedvenc termékeidet és a számodra kényelmes cipőt. Ha már tudod előre hogy mit és milyen méretben szeretnél megvásárolni — például egy elhasznált futócipő lecserélése egy pont ugyanolyanra —, akkor az online vásárlás tűnik jobbnak: hamarabb megy, olcsóbb és házhoz szállítják a kívánt terméket.

Évek óta az alábbi lépéseket alkalmazom futócipőim, ruházatom és egyéb felszerelések beszerzésére.

Sportruházat és futócipő vásárlása olcsón 7 lépésben bővebben…

Első gondolataim a Vivobarefoot Evo Lite futócipőről

Az Evo Lite a minimalista futócipők egyik legismertebb márkájának a csúcsmodellje, sokan a minimalista futócipők Cadillac-jének nevezik.

Egy ilyenre tettem szert a tegnap, ez a cipő váltja a szintén Vivobarefoot gyártmányú Neo Trail terepfutócipőmet.

A Neo Trail nagyon jól bevált a tél folyamán, de a vastag, vízálló felsőrésze túl meleg, a talpán levő óriási fogak pedig haszontalanok a melegebb hónapok során és hamar elkopnak a kemény talajon, aszfalton. 1500 kilométer megtétele után vonul nyugdíjba, de tartalékcipőként számítok a továbbiakban is rá.

Egy mindenes cipőre volt szükségem, amit a tükörsima aszfalttól a nem túl nehéz tereputakig mindenhol tudok használni. Ezért esett a választásom az Evo Lite-ra, melynek talpát V-MULTI 2-nek nevezi a gyártó — beszédes név.

Első gondolataim a Vivobarefoot Evo Lite futócipőről bővebben…

Vivobarefoot Neo Trail futócipő 1000 kilométer használat után

Pár hónapja vásároltam a Vivobarefoot Neo Trail terepre tervezett futócipőt és jóformán első látásra — pontosabban futás után — megszerettem. Eddigi legjobb cipőm.

A cipőválasztás nagy mizéria lehet, főleg ha az embernek elüt a lábfeje az átlagtól. Sok kipróbált futócipő után találtam rá erre és teljesen elégedett vagyok vele.

Ez nem azt jelenti, hogy számodra is jó lesz!

Ritka olyan tesztet találni, ahol nem egy vadonatúj vagy keveset használt cipőt mutatnak be. Én most megpróbálom ennek az ellenkezőjét: 4 hónap és 1000 kilométer használat után leírni a tapasztalataimat erről a lábbeliről.

Így fény derülhet a cipő élettartamára, gyenge és erős pontjaira és strapabíróságára.

Vivobarefoot Neo Trail futócipő 1000 kilométer használat után bővebben…