5 cél amit szeretnék elérni 2014-ben

Vége felé jár az év és úgy érzem ideje végre pontot tenni a nagy terveknek az új évre vonatkozóan. Sok mindenen volt alkalmam elmélkedni, utánanézni a kissé lazábbra vett téli alapozó időszak alatt.

Készen állnak a céljaim!

Módszerem viszonylag egyszerű, előbb egy rakás kérdést teszek fel magamnak és utána lassan kialakulnak a válaszok rájuk.

Röviden azt mondhatom, hogy továbbra is szeretném segíteni azokat, akik hasonló célokat tűztek ki maguk elé, illetve szeretnék egy jobb szakáccsá és futóvá válni.

1. Hasonló célokat követő emberek segítése.

Segíteni szeretnék mindazoknak, akik szintén rendszeresen sportolnak és törődnek azzal, hogy mit esznek meg.

Tudom mennyire bonyolult eligazodni a mai világban, a reklámok és a tudatlan emberek sok marhasággal teletömik a fejünket, amik között alig lehet megtalálni a valóban hasznos információt.

Szeretném bátorítani azokat, akik hasonló cipőben járnak, mivel sokan csak egyszerűen visszahúznak miközben céljaink felé törtetünk, és könnyen elveszíthetjük miattuk a lelkesedésünket.

Többek között azért jött létre ez a weboldal is, itt könnyűszerrel fel tudom venni a kapcsolatot hasonló érdeklődésű emberekkel és megoszthatom tapasztalataimat. Írhatok a futásról, a receptekről, a könyvekről amiket olvastam és a filmekről amiket láttam.

2. Magam készíteni az ételeimet.

Így volt ez az idén is, és teljesen bevált, így marad jövőre is. Hogy miket készítek és eszem, az minden bizonnyal változni fog, de továbbra is egészségesen fogok étkezni.

Most már kialakult a saját étrendem amiről részletesen írtam az idei visszatekintésemben.

Mindamellett igyekszem jobban kezelni azokat a helyzeteket, amikor nem igazán van lehetőségem minőségi ételhez jutni.

És bátran vállalom az emberek előtt, hogy engem érdekel mit eszem, egyedi az étrendem, kilógok az átlagból és ezt tartom jónak. Senkinek sem kell azt csinálnia amit én, elég ha nem állnak az utamba.

3. Két maraton leszaladása. Esetleg három.

Ellentétben az eddigi éveimmel, jövőre egy tavaszi maratont is szeretnék teljesíteni.

Ez teljesen más felkészülést igényel, mint amihez szokva vagyok az őszi maratonok esetében. Télen eddig mindig felhagytam a futással, most a felkészülés nagy része a hidegben, hóban fog megtörténni.

Tavaszi maratonnak több is esélyes volt, mint például a  párizsi, a würzburgi, a bécsi, a londoni és a rotterdami. Végül hosszas elmélkedés utána a prágai maratont választottam, május 11-én.

Az őszi maraton még nincs meghatározva. Nagyon vonz az athéni, de az amszterdami is érdekel. A berliniről már lekéstem. Budapesten háromszor voltam, elég volt, ideje váltani.

Ha pedig nem lesz túl közel az ősz maraton augusztus első vasárnapjához, akkor a Székely Maratont is szeretném leszaladni.

És mindegyiket padlógázzal!

4. Hosszútávfutás, mint fő sport.

Hosszútávfutás alatt a legalább 5 kilométeres, de a maratonnál nem hosszabb távot értem.

A sport terén felmerült, hogy váltok a hosszútávfutásról, triatlonra vagy ultrafutásra. Egyik esetében sem érzem azt az érzelmi hajtóerőt amit a hosszútávfutással kapcsolatban.

Persze, jól esne ha ironman lehetnék, de túl macerásnak tartom a felkészülést és jóformán nulláról kezdeni újra mindent. Sok van még bennem futás terén, van még hova fejlődnöm, kár lenne idő előtt váltani.

Versenyezni nagyrészt aszfalton fogok, itt tudom maximálisan kihajtani magam. Az atlétika pálya körözéseire nagyon érzékeny a térdem, terepen pedig a látásom fog vissza.

Ezeket a versenyeket szemeltem ki, aztán meglátjuk mit hoz a jövő:

 • Vivicittá 10K vagy félmaraton, Budapest, április
 • Prága Maraton, május
 • Tusnád Félmaraton, Tusnádfürdő, június
 • Olimpiai váltóverseny, Budapest, június
 • Székely Maraton, Csíkszereda, augusztus
 • Budapest Félmaraton, szeptember
 • Budapest Maraton (váltóban), október

Lábbeli terén úgy érzem megtaláltam az ideálisat, egy vékony talpú, minimalista, terepre tervezett, nem emelet sarkú, széles, hajlékony futócipő képében.

5. Három órán belüli maraton.

Ez a terv az idén nem jött össze, igaz csak egy dobásom volt, amivel melléfogtam. A terv marad és tudom, hogy képes vagyok rá, csak rendesen fel kell készülni, figyelni a testem visszajelzéseire, és akkor idővel áttöröm ezt a határt.

Edzéstervnek továbbra is jó lesz a Hanson testvérek által összeállított. Az idén sikerült megértenem és megtapasztalnom a benne foglalt edzéseket. Ha pedig túl soknak találom a kilométereket a haladó programban, akkor van lehetőségem váltani egy egyszerűbbre.

12 thoughts on “5 cél amit szeretnék elérni 2014-ben”

 1. Szeretném elsőnek kívánni, hogy teljesüljenek az álmaid, terveid. Jó egészséget, kitartást és sikeres “futásokat” kívánok.
  Nem győzöm ismételni, hogy milyen büszke vagyok RÁD!!
  BOLDOG ÚJÉVET!!
  Nagyi

 2. Sok sikert a terveidhez minden teren, Boldog uj esztendöt kivánok!
  U.I. Szeretnénk elkisérni egy pár versenyre.

 3. Akkora fegyelemmel, öntudattal és pontossággal dolgozol a “futás-ügyön”, hogy az írásaiból sokat lehet tanulni.

 4. Szia,
  Ma találtam rá a blogodra, máris rengeteg hasznos dolgot olvastam itt 🙂
  Olvasom, hogy rátaláltal a neked ideális cipőre, elárulnád,hogy melyik cipőről van szó? Kínlódok a cipőkkel. Mostanában gyakran futok álmomban mezítláb,talan nem vêletlen…
  Köszönöm a segítseged!
  Virág

  1. Szia Virág,

   Egy Vivobarefoot Neo Trail cipőről van szó: minimalista, lapos, vékonytalpú, széles és strapabíró. Holnap lesz az 1000. kilométeres születésnapja! Írok is róla egy bejegyzést a héten, ott részletezem a tapasztalataimat.

   Örülök, hogy olvasod a blogot és hasznodra válik! Ha segíthetek valamiben bátran kérdezz!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.